Skip to main content

«  Bekijk alle berichten

Thuisbatterij met een dynamisch energiecontract

augustus 1st, 2024 | 2 min read

By Maurits Zuidijk

Dynamisch energiecontract in combinatie met een thuisbatterij

Je hebt er vast over gehoord, een thuisbatterij is het meest voordelig in combinatie met een dynamisch energiecontract, maar weet je eigenlijk wel wat dat nou precies inhoud? We leggen het je zo goed en eenvoudig mogelijk uit in dit artikel.

Thuisbatterijen zijn apparaten die overtollige opgewekte energie kunnen opslaan en deze later kunnen verbruiken. Deze investering is steeds aantrekkelijker door de afschaffing van de salderingsregel.

Een dynamisch energiecontract is niks meer of minder dan een contract met de leverancier, waarin staat dat de stroomprijzen elk uur kunnen veranderen. De prijsschommeling heeft vaak te maken met de zogenaamde piek- en daluren.

Piekuren zijn in Nederland veelal tussen 07:00-23:00 

Daluren zijn in Nederland veelal tussen 23:00-07:00. Ook de weekenden vallen onder de daluren. Op sommige momenten overdag vallen de uren tussen 10:00-15:00 onder daluren.

Goed, nu we dat hebben gezegd kunnen we verdergaan met de uitleg.

Je hebt een thuisbatterij laten installeren en je hebt een dynamisch energiecontract kunnen afsluiten. Hoe gaat het dan in zijn werk?

Als de tarieven laag zijn, dus tijdens de daluren, slaat de batterij de energie op om deze weer te gebruiken wanneer de tarieven hoger zijn. De energie die de batterij opslaat hoeft niet alleen maar van zonnepanelen te komen. Doordat er slimme systemen in de thuisbatterijen zitten, kan ook de stroom van het net worden opgeslagen.

De stroom die de thuisbatterij kan opslaan tijdens daluren kan ook van het net komen! 

Handelen met de energie

Dan nu het volgende: Handelen op de onbalans markt of op de day-ahead markt. Misschien gaat er een belletje rinkelen. Is dat niet het geval, lees dan vooral verder, dan leggen we het uit.

Handelen op de day-ahead markt is niet zo moeilijk om te begrijpen. De naam zegt het eigenlijk al een beetje: "dag-vooruit". Op de day-ahead markt kunnen producenten, handelaren en verbruikers van elektriciteit hun elektriciteit inkopen of verkopen voor de volgende dag. De prijs van de energie wordt ook hier per uur veranderd.

Het is goed om te weten dat particulieren niet direct kunnen handelen op de day-ahead markt. Dat kan wel met een kleine omweg, namelijk je energiecontract afsluiten bij een leverancier die op de day-ahead markt handeld.

Al onze batterijen kunnen samenwerken met leveranciers die handelen op de day-ahead markt

Handelen op de onbalans markt

We hebben een ander artikel geschreven over handelen op de onbalansmarkt. Let wel op dat SigEnergy momenteel onze enige batterij is die dat mogelijk maakt. Lees het artikel hier.

Ben je na het lezen van dit artikel benieuwd wat de mogelijkheden voor jou zijn? Neem dan contact op met ons, zodat we een adviseur gratis bij jou aan huis kunnen laten komen om jouw situatie persoonlijk te bekijken en op basis daarvan een uitvoerige offerte kunnen uitbrengen.

 

Maurits Zuidijk