Is een thuisbatterij rendabel?
mei 24th, 2024 | 2 min read
Anno 2024 is de stap om duurzamer te gaan leven lang niet zo ver weg als 10 jaar geleden. Nu duidelijk is dat de salderingsregel zal worden afgeschaft in 2027, is een thuisbatterij is een van de alternatieve oplossing die steeds meer aandacht krijgt. Maar de vraag die vaak opkomt is: is een thuisbatterij rendabel? We vertellen je alles over de kosten, voordelen en overwegingen rondom de aanschaf van een thuisbatterij.
Wat is een thuisbatterij?
Een thuisbatterij is een systeem waarmee je opgewekte energie, bijvoorbeeld van zonnepanelen, kunt opslaan voor later gebruik. Dit betekent dat je de energie die je overdag opwekt, 's avonds kunt gebruiken wanneer de zon niet schijnt. Dit kan je afhankelijkheid van het energienet verminderen en je energierekening verlagen.
Voordelen van een thuisbatterij
1. Lagere energiekosten
Een van de belangrijkste voordelen van een thuisbatterij is de mogelijke besparing op je energierekening. Door de opgewekte zonne-energie op te slaan en te gebruiken wanneer de energieprijzen hoog zijn, kun je aanzienlijk besparen. Ook voorkom je hiermee een 'terugleverboete' voor het terugleveren van opgewekte stroom aan het net.
2. Onafhankelijkheid van het net
Met een thuisbatterij ben je minder afhankelijk van het elektriciteitsnet. Dit kan vooral handig zijn tijdens stroomuitval of in gebieden met een onbetrouwbare energievoorziening.
3. Milieuvriendelijkheid
Door meer van je eigen duurzame energie te gebruiken, verklein je je ecologische voetafdruk. Dit draagt bij aan een schonere en groenere toekomst.
4. Verhoogde waarde van je woning
Een thuisbatterij kan de waarde van je woning verhogen. Steeds meer kopers hechten waarde aan duurzame energieoplossingen.
Kosten van een thuisbatterij
Hoewel de voordelen duidelijk zijn, is het belangrijk om ook naar de kosten te kijken. De prijs van een thuisbatterij varieert afhankelijk van de capaciteit en het merk. Gemiddeld kost een thuisbatterij tussen de €5.000 en €10.000 inclusief installatie. Het is een aanzienlijke investering, maar met de juiste omstandigheden kan deze zichzelf terugverdienen.
Is een thuisbatterij rendabel?
Of een thuisbatterij rendabel is, hangt af van verschillende factoren:
1. Energieverbruik
Huishoudens met een hoog energieverbruik profiteren meer van een thuisbatterij, vooral als ze overdag veel energie opwekken met zonnepanelen.
2. Subsidies en belastingvoordelen
In Nederland zijn een aantal subsidies beschikbaar. (Bij vragen over deze subsidies, neem contact met ons op.) Dit kan de terugverdientijd aanzienlijk verkorten. Ook zijn er mogelijkheden om de btw voor een thuisbatterij terug te vragen.
3. Energieprijzen
De fluctuerende energieprijzen spelen een grote rol. Hoe hoger de prijzen, hoe meer je kunt besparen met een thuisbatterij.
4. Technologische ontwikkelingen
De technologie achter thuisbatterijen wordt steeds beter en goedkoper. Dit maakt het investeren in een thuisbatterij steeds aantrekkelijker.
Conclusie
Een thuisbatterij kan zeker rendabel zijn, afhankelijk van je specifieke situatie. Neem je energieverbruik, de kosten van een thuisbatterij en mogelijke subsidies. Over deze subsidies hebben we een uitgebreide kennisbank. Zo kun je een weloverwogen beslissing nemen en mogelijk profiteren van de vele voordelen die een thuisbatterij biedt.
Wil je meer weten over de voordelen van een thuisbatterij of hulp bij de aanschaf? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend advies. Samen kunnen we kijken naar de beste oplossing voor jouw situatie.