Skip to main content

«  Bekijk alle berichten

Wat is een stringomvormer?

januari 11th, 2024 | 3 min read

By Maurits Zuidijk

Welkom bij onze uitgebreide gids over stringomvormers! Als je geïnteresseerd bent in het optimaliseren van je zonne-energiesysteem, dan is een stringomvormer een essentieel onderdeel dat je nodig hebt. In deze tekst zullen we de werking van een stringomvormer uitleggen en enkele van de meest gestelde vragen beantwoorden om je te helpen bij het vinden van alle benodigde informatie.

Allereest een opmerking voor de duidelijkheid. Een stringomvormer is in de volksmond beter bekend als een "gewone omvormer". Sommige merken, zoals SolarEdge hebben nog meer opties. Die hebben dan achter elk zonnepaneel nog een zogenaamd micro omvormer. 

 

 
Wat is een stringomvormer en hoe werkt het?

Een stringomvormer is een apparaat dat wordt gebruikt in zonne-energiesystemen om de gelijkstroom (DC) die door de zonnepanelen wordt geproduceerd, om te zetten in wisselstroom (AC) die geschikt is voor gebruik in huishoudelijke apparaten en het elektriciteitsnet. Het werkt door meerdere zonnepanelen in serie (in een "string") aan te sluiten op de omvormer. De stringomvormer zet vervolgens de gecombineerde DC-energie om in bruikbare AC-energie.

Wat zijn de voordelen van een stringomvormer?

Het grootste voordeel van een stringomvormer is de prijs. Doordat de technologie volledige is doorontwikkeld worden deze kosten niet meer doorberekend. Daarnaast worden de meeste componenten van deze omvormers geproduceerd in lage lonen landen, waardoor de kosten van arbeid laag zijn. De kostprijs van een omvormer varieert vanwege de grootte van het systeem. Meestal worden systemen waar meer dan dertien zonnepanelen op geplaatst worden uitgerust met een extra mpp tracker. Bij een SolarEdge systeem zit de mpp tracker direct onder de zonnepanelen, in de optimizer.

 

 
Wat zijn de nadelen van een stringomvormer?

Het belangrijkste nadeel van een stringomvormer is dat de prestaties van de hele string afhangen van het minst presterende paneel. Schaduw, vuil of defecten in één paneel kunnen de opbrengst van de hele string verminderen. Bovendien kan een stringomvormer een beperkende factor zijn voor systeemuitbreiding, omdat er rekening moet worden gehouden met de maximale ingangsspanning van de omvormer.

Welke omvormer past het best bij mijn zonnepanelen?

Eigenlijk moet de vraag zijn: "welke omvormer past het beste bij mijn dak situatie?". De keuze voor een omvormer hangt geheel af van jouw situatie en het vermogen wat je wilt gaan plaatsen. Bij de meeste stringomvormers kun je kiezen voor een extra mpp tracker. Deze tracker zorgt er voor dat je twee dakvlakken met een verschillende ligging toch kunt gebruiken op deze omvormer. Ook bij situaties dat er schaduw op een deel van de zonnepanelen valt is een extra mpp tracker gewenst. Ook let je bij de keuze van een omvormer bij het vermogen van het systeem. In Nederland kan men op een omvormer tot 15% meer vermogen plaatsen dan de datasheet aangeeft. Dit komt doordat wij nooit de ideale omstandigheden hebben en de zonnepanelen nooit het wp vermogen halen wat ze zouden kunnen bereiken. Een SolarEdge omvormer kan in veel gevallen zwaarder belast worden.

 

Hoe kan ik zien wat mijn zonnepanelen opwekken?

De meeste stringomvormers hebben een eenvoudig ingebouwd monitoringssysteem. Voor deze monitoring betaal je bij kleinere installaties niets extra. Deze functie maakt regelmatig verbinding met internet en geeft vervolgens door wat de waardes van het systeem op dat moment zijn. Dit kun je vervolgens uitlezen via uw pc. Ook is het mogelijk om een app te downloaden waardoor je overal kunt uitlezen wat het monitoringsportaal aangeeft. Een nadeel is dat het vaak geen real time monitoring is, maar momentopnames die aan elkaar gekoppeld zijn. Als er geen internet is, lijkt het vaak alsof er geen stroom wordt opgewekt. SolarEdge heeft monitoring op paneel niveau.

 

 
Hoeveel garantie krijg ik op mijn omvormer?

De garantie van de stringomvormer ligt meestal tussen de 5 of 10 jaar. Het opmerkelijke is dat de meeste Duitse leveranciers een garantieperiode aanhouden van 5 jaar, terwijl deze omvormers duurder zijn. Het grootste van de oosterse merken kennen een garantie van 10 jaar. Over de levensduur van een stringomvormer is veel discussie, maar in de meeste gevallen is dit 8 tot 12 jaar. Bij de meeste Duitse stringomvormer fabrikanten kunt u garantie bijkopen. Maar de vraag is of deze extra garantie dan wel voldoende is én of de leverancier nog wel bestaat om de garantie te kunnen uitvoeren. De garantie van een SolarEdge omvormer is standaard 12 jaar, omdat deze omvormer veel minder zwaar belast wordt.

 

Waar moet ik op letten bij het installeren van een omvormer?

Bij het installeren van een omvormer moet je vooral letten op de veiligheid. Veel zaken die in het buitenland verplicht zijn, worden in Nederland nog niet toegepast omdat de regelgeving hierover ontbreekt. Het plaatsen van een werkschakelaar is niet verplicht, maar wel gewenst. Hiermee kun je de spanning vanaf de meterkast uitschakelen. Ook het aarden van een zonnestroom systeem is zeer gewenst, maar wordt helaas nog niet door alle installateurs uitgevoerd. Door een systeem te aarden zal de veroudering van zonnepanelen veel minder snel verlopen. De meeste stringomvormers hebben een schakelaar ingebouwd om de spanning die van de zonnepanelen naar de omvormer komt uit te schakelen, let op: er zal een stringomvormer altijd een hoge spanning op de kabels blijven staan. Bij SolarEdge zorgt de optimizer ervoor dat het voltage op de kabel veel lager wordt als deze losgekoppeld worden van de omvormer.

 

 
 
 
Wat kan ik het beste doen als ik last heb van schaduw?

Daken waar schaduwvorming op aanwezig is door bomen, bebouwing in de omgeving, een schoorsteen of dakkapel zijn niet persé ongeschikt voor een stringomvormer. Dit komt doordat het mogelijk is om met meerder mpp trackers te werken. Echter als een zonnepaneel in een string voor een deel in de schaduw valt, zal dit de opbrengt van alle zonnepanelen in deze string negatief beïnvloeden. De keuze is dan of je dit verlies accepteert of dat je kiest voor een hogere investering en een hoger rendement. In dit geval zouden wij je SolarEdge adviseren.

Wil je meer opties weten of wil je een uitgebreid advies op locatie? Neem dan contact met ons op en een adviseur komt gratis en vrijblijvend bij jou op locatie.

Maurits Zuidijk