Skip to main content

«  Bekijk alle berichten

Hoe kun je met een thuisbatterij handelen op de onbalansmarkt?

mei 22nd, 2024 | 1 min read

By Maurits Zuidijk

Inleiding

Energieopslag is een hot topic in de wereld van duurzame energie. Met een thuisbatterij kun je overtollige energie opslaan voor later gebruik. Dit kan bijzonder nuttig zijn in combinatie met zonnepanelen, waarbij overtollige energie overdag kan worden opgeslagen voor gebruik 's nachts. Maar wist je dat je met een thuisbatterij ook kunt handelen op de onbalansmarkt? 

Wat is de onbalansmarkt?

De onbalansmarkt is een markt waar energieleveranciers hun energie kunnen kopen of verkopen om hun energiebalans te herstellen. Als een leverancier bijvoorbeeld te veel energie heeft geproduceerd, kan hij deze overtollige energie verkopen op de onbalansmarkt. Omgekeerd, als een leverancier te weinig energie heeft geproduceerd, kan hij extra energie kopen op de onbalansmarkt.

Hoe werkt handelen met een thuisbatterij?

Het handelen met een thuisbatterij op de onbalansmarkt is relatief eenvoudig, vooral omdat het Energiemanagementsysteem (EMS) het meeste werk doet. Het EMS monitort continu de energieproductie en het energieverbruik in je huis. Als er overtollige energie is, slaat het EMS deze op in de thuisbatterij. Als er een tekort aan energie is, gebruikt het EMS de opgeslagen energie uit de thuisbatterij.

Maar het EMS doet meer dan alleen het balanceren van je huishoudelijke energie. Het kan ook de energieprijzen op de onbalansmarkt in de gaten houden. Als de prijzen hoog zijn, kan het EMS de opgeslagen energie verkopen. Als de prijzen laag zijn, kan het EMS extra energie kopen. Op deze manier kan het EMS handelen op de onbalansmarkt en geld verdienen met de opgeslagen energie.

De toekomst van salderen

In Nederland is er momenteel een salderingsregeling die huiseigenaren toestaat om de energie die ze aan het net leveren af te trekken van hun energierekening. Deze regeling wordt per 2027 afgeschaft. Dit betekent dat je tót 2027 nog kunt handelen op de onbalansmarkt.

Het handelen met een thuisbatterij op de onbalansmarkt kan een lucratieve manier zijn om het meeste uit je duurzame energie te halen. Hoewel het EMS het meeste werk doet, is het belangrijk om te begrijpen hoe dit proces werkt en hoe je kunt profiteren van de veranderende energiemarkt.

Conclusie

Het goede nieuws is dat je nu nog geld kunt verdienen op de onbalansmarkt. Als je nu een thuisbatterij koopt, heb je die dankzij de handel op onbalansmarkt supersnel terugverdiend.

Zodra de salderingsregeling is gestopt, kun je wellicht niet meer handelen op de onbalansmarkt, maar nog wel je eigen energie opslaan. Zo kun je je eigen gratis stroom gebruiken tijdens dure piekuren.

Maurits Zuidijk