Skip to main content

«  Bekijk alle berichten

Waarom worden glas-folie panelen verboden?

januari 22nd, 2024 | 1 min read

By Maurits Zuidijk

Zonder dat veel installateurs je hiervan op de hoogte stellen, verschuift de Nederlandse zonnepanelenmarkt staat voor een belangrijke transitie: de verschuiving van glas-folie naar glas-glas zonnepanelen. Dit heeft alles te maken met het Europese beleid om wegens gezondheids- en milieuoverwegingen PFAS te verbannen uit producten.

Milieu-impact van PFAS in Glas-Folie zonnepanelen

80% van de 'ouderwetse' Glas-Folie panelen PFAS in de backsheets. Een backsheet is de onderste laag van een zonnepaneel, die de paneel beschermt tegen vocht, stof en andere weersomstandigheden.

PFAS (Per- en polyfluoralkylstoffen) zijn chemische stoffen die bekend staan om hun schadelijke effecten op zowel het milieu als de volksgezondheid. Omdat 80% van de Glas-Folie panelen PFAS bevatten, worden ze hierdoor geassocieerd met asbest.

PFAS zijn hardnekkig, hopen zich op in het milieu, en worden geassocieerd met gezondheidsrisico's zoals hormonale verstoringen en bepaalde soorten kanker​​. Nederland werkt actief aan een verbod op PFAS, dat naar verwachting in 2025 wordt ingediend en ook van toepassing zal zijn op zonnepanelen​.

Glas-Glas: Een duurzamer alternatief

In reactie op deze milieu-uitdagingen bieden glas-glas zonnepanelen een duurzamer alternatief. Deze panelen, vrij van PFAS, bieden een langere levensduur en nóg betere bescherming tegen weersinvloeden. Dit komt niet alleen de prestaties en levensduur van de panelen ten goede, maar vermindert ook de milieu-impact gedurende hun levenscyclus​.

Glas-Glas lijkt duurder, maar is het niet 

De overgang naar glas-glas zonnepanelen is niet alleen een milieukwestie, maar is sowieso een slim idee. Hoewel de aanschafkosten vaak hoger kunnen zijn, bieden glas-glas panelen op de lange termijn een betere investering door hun langere levensduur en hogere energieopbrengst. Daarnaast draagt de keuze voor PFAS-vrije zonnepanelen bij aan een circulaire economie en vermindert het de ecologische voetafdruk​.

Wat kun jij met de overgang van Glas-Folie naar Glas- Glaspanelen

Veel installatiebedrijven hebben nog glas-foliezonnepanelen liggen. Het is belangrijk dat je niet laat misleiden en voor een schijnkorting deze panelen krijgt aangeboden. Als je meerdere offertes opvraagt, zorg er dan voor dat je zeker weet dat je appels met appels vergelijkt. Het is niet zo dat glas-folie panelen waardeloos zijn. Ze mogen binnenkort alleen niet meer geproduceerd worden. Glas-glaspanelen zijn in de aanschaf meestal duurder, maar omdat ze veel langer meegaan, profiteer je er ook veel langer van. Onderaan de streep ben je dan slimmer en beter uit.

Als je nog meer wilt weten over welke zonnepanelen goed zijn voor jouw woning of bedrijfspand, neem dan even contact met ons op zodat we een afspraak kunnen plannen met een adviseur.

Maurits Zuidijk