Skip to main content

«  Bekijk alle berichten

De levensduur van zonnepanelen: Wat kun je verwachten?

juni 21st, 2024 | 2 min read

By Amanda van Wamel

 

De levensduur van zonnepanelen: Wat kun je verwachten?

De overstap naar zonne-energie is een slimme keuze voor zowel het milieu als je portemonnee. Maar voordat je investeert, is het belangrijk om te begrijpen hoe lang je zonnepanelen mee zullen gaan. In dit artikel bespreken we de levensduur van zonnepanelen en wat je kunt verwachten.

Wat bepaalt de levensduur van zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn ontworpen om lang mee te gaan, vaak tot wel 25 tot 30 jaar. De levensduur van zonnepanelen wordt beïnvloed door verschillende factoren:

  1. Kwaliteit van de materialen: Hoogwaardige zonnepanelen van gerenommeerde fabrikanten hebben doorgaans een langere levensduur.
  2. Installatie: Een correcte installatie door een gecertificeerde professional zorgt ervoor dat uw zonnepanelen optimaal functioneren.
  3. Onderhoud: Regelmatig onderhoud en reiniging kunnen de efficiëntie en levensduur van uw zonnepanelen verlengen. Je kunt hiervoor eenvoudig een onderhoudscontract bij ons afsluiten.
  4. Weersomstandigheden: Extreem weer kan de panelen beschadigen en hun levensduur verkorten. Panelen zijn echter ontworpen om bestand te zijn tegen verschillende weersomstandigheden.

Wat kun je verwachten?

Eerste 10 Jaar

In de eerste tien jaar na installatie kunnen zonnepanelen een efficiëntie van 90-95% behouden. Dit betekent dat ze nog steeds bijna evenveel energie produceren als in het begin. Fabrikanten bieden vaak een garantie die dit dekt, zodat je verzekerd bent van een goede prestatie.

10-25 Jaar

Na tien jaar kan de efficiëntie langzaam afnemen. In deze periode kun je een jaarlijkse daling van ongeveer 0,5% verwachten. Dit betekent dat je zonnepanelen na 25 jaar nog steeds zo’n 80-85% van hun oorspronkelijke capaciteit hebben.

Na 25 Jaar

Na 25 jaar blijven de meeste zonnepanelen nog steeds energie produceren, zij het met een iets lagere efficiëntie. Veel panelen blijven functioneren en leveren nog jaren stroom, hoewel de opbrengst minder kan zijn dan in de beginjaren.

Tips om de levensduur van zonnepanelen te verlengen

  • Regelmatig onderhoud: Houd je panelen schoon en vrij van vuil en puin. Dit verbetert de efficiëntie en voorkomt schade.
  • Professionele inspecties: Laat je zonnepanelen periodiek inspecteren door een professional om eventuele problemen vroegtijdig te ontdekken en te verhelpen.
  • Bescherm tegen extreme weeromstandigheden: Zorg ervoor dat je zonnepanelen beschermd zijn tegen zware weersomstandigheden, zoals hagel en sterke wind.

Conclusie

De levensduur van zonnepanelen is indrukwekkend, met een verwachte prestatie van 25 jaar of langer. Door te investeren in kwalitatieve panelen, een professionele installatie, en regelmatig onderhoud, kun je de efficiëntie en duurzaamheid van je zonnepanelen maximaliseren. Overweeg deze factoren bij jouw overstap naar zonne-energie en geniet van een duurzame en kosteneffectieve energieoplossing voor de lange termijn.

Heb je vragen over de levensduur van zonnepanelen of wil je meer weten over zonne-energie? Laat het ons weten in de reacties of neem contact met ons op voor meer informatie.

Amanda van Wamel