Skip to main content

«  Bekijk alle berichten

Welke elektrische auto is geschikt als thuisbatterij?

mei 24th, 2024 | 2 min read

By Amanda van Wamel

Elektrische auto als thuisbatterij: De toekomst van energieopslag

De opkomst van elektrische auto's (EV's) heeft niet alleen de automarkt getransformeerd, maar biedt ook mogelijkheden voor energiebeheer thuis. Een van de meest innovatieve toepassingen is het gebruik van EV's als thuisbatterijen. Dit concept, bekend als Vehicle-to-Home (V2H), maakt het mogelijk om de batterij van je elektrische auto te gebruiken om je huis van stroom te voorzien. In deze blog bespreken we de voordelen van V2H, welke elektrische auto's hiervoor geschikt zijn, en hoe je kunt beginnen.

Voordelen van het Gebruik van een Elektrische Auto als Thuisbatterij

  1. Energiebesparing en kostenreductie: Door je EV te gebruiken als thuisbatterij kun je energie opslaan tijdens daluren wanneer de elektriciteitsprijzen lager zijn, en deze energie gebruiken tijdens piekuren. Dit kan aanzienlijk besparen op je energierekening.

  2. Noodstroomvoorziening: Bij een stroomuitval kan je elektrische auto fungeren als een noodstroomvoorziening, waardoor essentiële apparaten en verlichting blijven werken.

  3. Duurzaamheid: Het integreren van een V2H-systeem in je woning draagt bij aan een duurzamer energiebeheer. Het helpt piekbelastingen op het elektriciteitsnet te verminderen en maakt optimaal gebruik van hernieuwbare energiebronnen zoals zonne-energie.

  4. Energieonafhankelijkheid: Met een V2H-systeem ben je minder afhankelijk van het elektriciteitsnet, wat handig kan zijn bij netcongestie of in afgelegen gebieden.

Geschikte elektrische auto's voor thuisbatterijgebruik

Niet alle elektrische auto's zijn geschikt voor V2H. Hieronder enkele modellen die deze functionaliteit ondersteunen:

  1. Kia EV6: Kia is een van de automerken die innovatief bezig is op het gebied van elektrische voertuigen en energiebeheer.

  2. Nissan Leaf: Een van de eerste en meest populaire EV's met V2H-capaciteiten. De Leaf is uitgerust met de CHAdeMO-aansluiting, die tweerichtingsstroom mogelijk maakt, waardoor je energie terug kunt leveren aan je huis.

  3. Mitsubishi Outlander PHEV: Deze plug-in hybride heeft ook een CHAdeMO-aansluiting en biedt de mogelijkheid om als thuisbatterij te dienen. Bovendien biedt de grotere batterijcapaciteit van de Outlander een langere stroomvoorziening.

  4. Hyundai Ioniq 5: De Ioniq 5 is uitgerust met een Vehicle-to-Load (V2L) systeem, waarmee je huishoudelijke apparaten rechtstreeks kunt aansluiten en voeden. Hoewel het geen volledige V2H biedt, is het een stap in de goede richting.

  5. Ford F-150 Lightning: Deze volledig elektrische pick-up truck biedt een robuuste V2H-oplossing met een enorme batterijcapaciteit. De F-150 Lightning kan tot drie dagen stroom leveren aan een gemiddeld huishouden bij stroomuitval.

Hoe begin je met V2H?

Om je elektrische auto als thuisbatterij te gebruiken, heb je naast een geschikte auto ook extra apparatuur nodig:

  1. Oplader met V2H-functionaliteit: Dit is essentieel om energie van en naar je auto te verplaatsen. Merken zoals Wallbox en Enel X bieden opladers met V2H-capaciteiten.

  2. Omvormer: Een omvormer zet de gelijkstroom (DC) van de auto om in wisselstroom (AC) voor gebruik in huis.

  3. Energiebeheersysteem: Een geavanceerd energiebeheersysteem helpt bij het optimaliseren van je energiegebruik en -opslag, waardoor je de meeste besparingen en efficiëntie kunt realiseren.

Conclusie

Het gebruik van een elektrische auto als thuisbatterij biedt tal van voordelen, van kostenbesparing en noodstroomvoorziening tot een duurzamer energiebeheer. Hoewel niet alle elektrische auto's geschikt zijn voor V2H, is de technologie aan het evolueren, en worden steeds meer modellen beschikbaar met deze capaciteiten. Door de juiste auto en apparatuur te kiezen, kun je je huis beter beheren en bijdragen aan een duurzamere toekomst.

Amanda van Wamel