Skip to main content

«  Bekijk alle berichten

Hoe werkt de onbalansmarkt voor een thuisbatterij?

november 4th, 2024 | 3 min read

By Amanda van Wamel

Heb je zonnepanelen en een thuisbatterij? Dan kun je misschien geld verdienen door slim gebruik te maken van de onbalansmarkt! Dat is een plek waar energiebedrijven zorgen dat er precies genoeg stroom is voor iedereen in Nederland. Soms is er te veel stroom, soms te weinig – en dit verschil in aanbod en vraag heet onbalans. De onbalansmarkt zorgt ervoor dat dit verschil opgelost wordt, en met een thuisbatterij kun jij hier ook aan meedoen.

In deze blog leggen we uit wat de onbalansmarkt is, hoe een thuisbatterij hierin past, en wat het voor jou kan betekenen.

Wat is de onbalansmarkt?

De onbalansmarkt is een soort 'marktplaats' voor stroom. Op deze markt regelen energieleveranciers dat het aanbod en de vraag naar stroom in balans blijven, want dat is nodig om stroomstoringen te voorkomen. Als er op sommige momenten te veel stroom is, of juist te weinig, kunnen partijen die stroom opslaan of leveren – zoals jouw thuisbatterij – daarbij helpen.

Het idee is simpel: als er op het net te veel stroom is, helpt jouw batterij door wat stroom op te slaan. Als er een tekort is, kan je batterij juist wat stroom teruggeven aan het net. Voor deze hulp krijg je een beloning, afhankelijk van de onbalansprijzen op dat moment.

Hoe kan mijn thuisbatterij handelen op de onbalansmarkt?

Als je een thuisbatterij hebt, kun je deze samen met je energieleverancier inzetten op de onbalansmarkt. Dit werkt als volgt:

  • Samenwerken met je energieleverancier: De energieleverancier zorgt ervoor dat je batterij precies op de juiste momenten wordt geladen of ontladen. Dit gebeurt via een speciaal systeem of app.
  • Opladen en ontladen op het juiste moment: Op momenten dat er teveel stroom is en de prijzen laag zijn, laadt je batterij op. Is er juist veel vraag naar stroom en stijgen de prijzen? Dan levert je batterij energie terug aan het net.
  • Geld verdienen: Omdat je batterij helpt om het net in balans te houden, krijg je hiervoor een vergoeding. Dit kan bijvoorbeeld als korting op je energierekening worden verrekend.

Hoe werkt dit in de praktijk?

Hier geven we een voorbeeld van hoe het precies werkt in de praktijk:

  • Prijzen volgen: De energieleverancier houdt voortdurend de prijzen op de onbalansmarkt in de gaten. Dit zijn real-time prijzen die elk kwartier kunnen veranderen.
  • Slimme aansturing: Op basis van deze prijzen beslist de leverancier wanneer jouw batterij moet opladen of ontladen. Middels deze slimme aansturing gebeurt dit volledig automatisch.
  • Uitbetaling: De inkomsten uit de onbalansmarkt worden meestal gedeeld tussen jou en de energieleverancier. Je merkt dit vaak als een besparing op je maandelijkse energiekosten door middel van een korting.

Wat zijn de voordelen van handelen op de onbalansmarkt?

  • Lagere energiekosten: Door je batterij op slimme momenten te laden en te ontladen, kun je geld besparen.
  • Optimaal gebruik van zonne-energie: Je batterij kan overtollige stroom van je zonnepanelen opslaan en op de beste momenten terugleveren aan het net.
  • Bijdragen aan een stabiel elektriciteitsnet: Door mee te doen help je het net stabiel te houden, wat belangrijk is voor een duurzame energievoorziening.

Zijn er ook uitdagingen?

Ja, er zijn een paar dingen om rekening mee te houden:

  • Speciale sturing nodig: Om de batterij automatisch te kunnen aansturen, is er speciale software nodig. Dit kan in het begin eenmalig extra kosten met zich meebrengen.
  • Afhankelijk van je energieleverancier: Niet alle leveranciers bieden deze dienst aan. Soms moet je dus overstappen naar een leverancier die hierop is ingesteld. Bij Beter Duurzaam werken wij samen met Frank Energie die voor jou kan handelen op de onbalansmarkt. 

Veiligheid van de thuisbatterij

Een thuisbatterij is veilig in gebruik, mits deze van hoge kwaliteit is en goed wordt geïnstalleerd. Wij dragen zorg voor de veiligheid door alleen te werken met betrouwbare merken en gecertificeerde installateurs die precies weten hoe de batterij veilig moet worden aangesloten. We zorgen dat de batterij op een goed geventileerde en toegankelijke plek wordt geïnstalleerd, uit de buurt van brandbare materialen. Bovendien houden onze monitoringsystemen de batterij voortdurend in de gaten, zodat je zonder zorgen kunt profiteren van de voordelen van energieopslag.

Informatieavond (thuis)batterijen

Overweeg je een thuisbatterij en wil je precies weten hoe deze werkt, wat de voordelen zijn en hoe je er zelfs geld mee kunt verdienen? Om je goed te informeren, organiseren wij een speciale informatieavond over thuisbatterijen!

Tijdens deze avond krijg je van onze experts alle details over het opslaan en slim gebruiken van energie. We leggen uit hoe je kunt profiteren van prijsschommelingen op de onbalansmarkt, en hoe je energieopslag kunt inzetten voor lagere energiekosten.

Mis deze kans niet om al je vragen te stellen en een weloverwogen keuze te maken! Claim nu je ticket en ontdek hoe een thuisbatterij jouw energiebeheer kan veranderen.

 

Amanda van Wamel