Skip to main content

«  Bekijk alle berichten

Zonnepanelen Utrecht - Kromme Nieuwegracht

mei 10th, 2022 | 1 min read

By Maurits Zuidijk

Aan de Kromme Nieuwegracht 3-5 in Utrecht wordt een statig rijksmonument getransformeerd tot appartementen en kantoorruimte. Het pand kent een rijke historie, maar is tegelijk helemaal van deze tijd. Daar zorgen ook de 78 zonnepanelen van Jinko Solar voor. Beter Duurzaam plaatste de zonnepanelen.

Rijke historie

Het pand aan de Kromme Nieuwegracht 3-5 kent een rijke historie. In de middeleeuwen diende het gebouw als woonhuis van een kanunnik. Het maakte deel uit van de immuniteit van Sint Pieter. Tijdens de 18e eeuw overwinterden de adellijke Van Tuyll van Serooskerkentjes in het dubbele woonhuis. De kenmerkende brede voorgevel en het markante bruggetje over de gracht dateren eveneens uit die periode.

Van woonhuis tot school

In 1925 werd het pand uitgebreid met een extra verdieping en een nieuwe vleugel aan de achterkant. Hierin zaten klaslokalen. Het pand was destijds namelijk in gebruik als onderkomen van het Bonifacius College, een katholieke middelbare school. In 1982 betrok de particuliere academie voor fysiotherapie van Thim van der Laan het pand. Daarna, in 1994, trok de Utrechtse vestiging van Schoevers in het statige pand.

Transformatie naar appartementen en kantoren

In 2016 verliet Schoevers het pand aan de Kromme Nieuwegracht, om plaats te maken voor De Stadstuin. Onder deze naam konden inspirerende ondernemers een werkruimte huren in het pand. Nu het pand wordt getransformeerd, beschikt het opnieuw over kantoorruimte. Daarnaast komen er ook appartementen in het monumentale gebouw. De nieuwe bewoners wonen daar straks in hartje centrum, op een steenworp afstand van de Dom.

Jinko Solar zonnepanelen

Na de transformatie is het statige pand met z’n rijke historie weer helemaal bijdetijds. In opdracht van onze relatie Delektro plaatste Beter Duurzaam 78 zonnepanelen van Jinko Solar. De zonnepanelen zijn met hoogwaardige Van der Valk Solar montagematerialen gemonteerd en op bijpassende SolarEdge-omvormers aangesloten.

Wilt u ook zonnepanelen op uw woning of kantoor?

Dankzij de zonnepanelen dragen de gebruikers van het pand in Utrecht hun steentje bij aan een duurzaam klimaat. Bovendien genieten zij door deze duurzame energie van flink lagere energielasten. Wilt u ook graag zonnepanelen op uw woning of kantoor? Neem voor maatwerk advies en hulp bij uw subsidieaanvraag gerust contact op met de specialisten van Beter Duurzaam. Wij nemen graag de tijd om u te adviseren.

 

 

Maurits Zuidijk