Skip to main content

«  Bekijk alle berichten

Floratuin Julianadorp plaatst 630 zonnepanelen

juni 29th, 2018 | 1 min read

By Maurits Zuidijk

Floratuin in Julianadorp laat gaat zonnepanelen laten plaatsen met SDE subsidie. De eigenaar Arno Kroon heeft duurzaamheid in hoog vaandel staan. Niet alleen de producten die ontwikkeld worden zijn gebaseerd op een lange termijnvisie, maar nu zal ook de energie door middel van zonnepanelen, duurzaam worden opgewekt. Wij zijn trots om als leverancier van zonnepanelen in Apeldoorn deze opdracht te mogen uitvoeren.

Floratuin bloemen in ontwikkeling

Het grootste aaneengesloten bloembollengebied van Europa ligt in de Kop van Noord-Holland. Hier leiden Arno en Annelies Kroon met groot enthousiasme ‘De Floratuin’, een pluktuin voor honderden bloemen maar ook een bloembollenspeciaalzaak. Vanaf half maart stromen hier talloze toeristen van heinde en verre naar toe om te genieten van de rijke variatie aan bloemen.

Arno Kroon: ”Acht jaar geleden vatten we het plan op om een promotiepark voor de bloembollen te beginnen. We runden eerst een groothandel en hadden uitstekende contacten met de kwekers in de omgeving”. Annelies Kroon vult hem aan: “We merkten dat toeristen behoefte hadden om meer te weten over de bloembollen en ze ook direct wilden kopen. Dus zijn we met een kleine showtuin en een oude bollenschuur gestart.”.

Nu na acht jaar bruist het van activiteiten rond ‘De Floratuin’. Arno en Annelies Kroon zijn bezig met een drie-fasen plan dat dit voorjaar wordt afgerond. Arno Kroon: “We hebben eerst een nieuwe hal van 900 vierkante meter gebouwd. Hierin worden de bloembollen behandeld bij de juiste temperatuur en luchtcondities. Daarna, eind 2011, hebben we een ruime kas voor de hal neergezet. In derde fase werden rondom de kas een grote parkeerplaats, een koffiekiosk, een springkussen en een terras aangelegd. Kortom: we zijn er in april helemaal klaar voor om de duizenden toeristen te ontvangen.”

Zonnepanelen

Tijdens de grondige aanpakbeurt is de oude asbesthoudende loods afgebroken en staat er inmiddels een nieuw multifunctioneel gebouw. Hierin bevinden zich de kantoren en is er een gedeelte koeling voor de bloembollen. Op deze nieuwe daken zullen binnenkort 630 zonnepanelen geplaatst gaan worden. Na enkele jaren waarin fors geïnvesteerd is in de verbetering van de werkruimtes is er nu ook ruimte om naar de kostenreductie en duurzame energieopwekking te kijken. Beter Duurzaam is hier de afgelopen jaren actief voor de Floratuin mee bezig geweest en heeft uiteindelijk succesvol de SDE subsidie binnen weten te halen. ER zullen in totaal 630 zonnepanelen geplaatst worden, waarbij gebruik gemaakt wordt van het SolarEdge omvormer systeem.

Korte tijd geleden plaatsten wij ook zonnepanelen bij de Gebr. Laan in Avenhorn. Hier lees je meer over de mogelijkheden van SDE subsidie.

Foto 1 project 29

 

Foto 2 project 29

 

Maurits Zuidijk