Skip to main content

«  Bekijk alle berichten

Herman uit Lochem helpt het stroomnet én verdient eraan

maart 11th, 2025 | 2 min read

By Maurits Zuidijk

In de 'tweede helft' van zijn leven ziet Herman Hulshof het als zijn missie om meer voor de natuur te doen. Het is mooi om iets goeds te doen voor de natuur, helemaal als dat zichzelf terugverdient en zelfs extra geld oplevert.

Waarom willen jullie in 2025 verduurzamen?

Ik heb een missie en ik zie kansen. Het is mijn missie om klimaatverandering zoveel mogelijk af te remmen o.a. door bij te dragen aan de groene energie transitie. Tegelijk zie ik ook kansen voor de portemonnee.

Waarom is verduurzamen belangrijk voor jullie?

Mensen lijken sprekend op dieren en zijn gewoon onderdeel van de natuur, het eco-systeem van de aarde. Als je dat beseft, kun je de natuur toch niet onnodig blijven uitbuiten? Als directeur was ik al veel bezig met milieuproblematiek en het verduurzamen van mijn bedrijf. Nu ik meer tijd heb, is het mijn droom om 100% energieneutraal te wonen. Daarom elektrificeer ik steeds verder en houd ik spreekbeurten over een ecologische economie. 

Welke kansen heeft verduurzamen voor de portemonnee?

Verduurzamen vraagt om een investering, maar levert uiteindelijk meer op. Als er bijvoorbeeld te veel of te weinig stroom op het net is, dreigt er een black-out. Met een thuisbatterij kun je dan een mooie vergoeding gestort krijgen als je op die momenten stroom levert of opvangt. Zo kun je het energienetwerk ontlasten en een maatschappelijke bijdrage leveren.

Mensen lijken sprekend op dieren en zijn gewoon onderdeel van de natuur, het eco-systeem van de aarde. Als je dat beseft, kun je de natuur toch niet onnodig blijven uitbuiten?

Wat is er bij jullie geïnstalleerd?

In het verleden wilden we 30 zonnepanelen op het dak plaatsen, maar dat vond mijn vrouw niet mooi. Nu staan ze op de akker in een veldopstelling. Dat was voor ons huwelijk de meest duurzame oplossing 😁.

Welke thuisbatterij is er geplaatst?

Recent hebben we een 8 kW / 16 kWh thuisbatterij van Sigenergy laten plaatsen. Dankzij het energiecontract van Frank energie, kan mijn thuisbatterij automatisch slim handelen op de onbalansmarkt.

Hoe werkt handel op de onbalansmarkt met een thuisbatterij?

Als er bijvoorbeeld vandaag veel minder wind is dan gisteren werd voorspeld, is er te weinig windenergie op het stroomnet. Hierdoor is het stroomnet uit balans. Mijn thuisbatterij 'verkoopt' dan automatisch mijn beschikbare stroom aan het energienet, waardoor het energienet meer in balans komt. Zo help ik de energietransitie en daar worden we goed voor beloond.

Mijn thuisbatterij 'verkoopt' dan automatisch mijn beschikbare stroom aan het energienet, waardoor het energienet meer in balans komt.

Welke laadpaal is geïnstalleerd?

De bijbehorende laadpaal van Sigenergy maakt de installatie compleet. Nu woon ik 100%  'stroomneutraal', inclusief (elektrische) auto. Mijn droom is om volledig energieneutraal te wonen.

Hoe is de realisatie door Beter Duurzaam ervaren?

Het viel me op hoe proactief jullie hele team meedenkt. Ook na de verkoop denken de monteurs mee over wat voor mij als klant de meest veilige oplossing is toen een andere plek beter bleek voor plafondbescherming. De klant is echt jullie uitgangspunt. Toen er een lamp sneuvelde kreeg ik er gratis een nieuwe betere lamp voor terug, geïnstalleerd en wel. Jullie zijn echt een top team!

Wat is momenteel het resultaat?

Momenteel leven we 'stroomneutraal'. Dat wil zeggen dat we ons eigen verbruik zelf opwekken en meestal stroom overhouden - waar we nu mee handelen op de onbalansmarkt. Hierdoor betalen we de komende 25 jaar geen stroomkosten en verdienen we zelfs geld.

Investeren in verduurzaming kost altijd eerst geld. Je kunt het ook op de bank zetten en rentenieren, en deze manier is naast het financieel rendement, het maatschappelijk rendement veel hoger.

In de toekomst zouden we 100% energieneutraal willen zijn, dus ook gasloos. Misschien hoeven we dan niet eens meer aangesloten te zijn op het stroomnet. 

Je kunt het ook op de bank zetten en rentenieren, maar op deze manier is het fiscaal- én maatschappelijk rendement vele malen hoger.

 

 

 

Maurits Zuidijk