Skip to main content

«  Bekijk alle berichten

Scope 12 keuring, wat is dat?

augustus 20th, 2024 | 2 min read

By Maurits Zuidijk

Je hoort er ongetwijfeld vaker over, de scope-12 keuring. Bij veel ondernemers is er niet zoveel over bekend. Logisch ook, want als je je normaal bezig houdt met bijvoorbeeld auto's repareren, heb je ook niet te maken met deze keuring. Toch is het voor iedereen die een PV installatie(Lees zonnepanelen installatie) heeft belangrijk om te weten wat deze scope-12 keuring inhoud.

Allereerst, de scope-12 keuring is er voor alle PV installaties, dus zowel particulier als zakelijk. Als tweede, deze keuring is niet wettelijk verplicht, maar veel verzekeraars eisen deze keuring als zakelijke klanten bijvoorbeeld een brandverzekering willen afsluiten. 

Goed, dan verder. De scope-12 keuring is een Nederlandse certificeringsregeling gericht op de veiligheid van PV installaties. Deze keuring is ontwikkeld door de Stichting SCIOS en richt zich specifiek op de inspectie van zonnestroominstallaties (PV-systemen) om brandrisico's en andere veiligheidsrisico's te minimaliseren. 

Verschillende fasen

De scope 12 keuring is opgedeeld in verschillende fasen:

  • Visuele inspectie: Hierbij wordt de gehele installatie visueel gecontroleerd op gebreken. Dit omvat het controleren van de zonnepanelen, bekabeling, aansluitingen, bevestigingsmaterialen, en omvormers.
  • Metingen en beproevingen: Hier worden verschillende elektrische metingen uitgevoerd, zoals isolatieweerstand, aardingsweerstand en het controleren van lekstromen. Ook worden de beveiligingen zoals zekeringen en aardlekschakelaars getest.
  • Documentatiecontrole: De installateur moet documentatie aanleveren zoals tekeningen van de installatie, berekeningen, en conformiteitsverklaringen. Deze worden gecontroleerd op volledigheid en juistheid.

Direct na plaatsen van een nieuwe installatie wordt een Eerste Bijzondere Inspectie (EBI) uitgevoerd. Dit is een inspectie waarbij de instructies voor de daarop volgende periodieke keuringen worden vastgelegd.
Later worden de periodieke inspecties (PI) en het periodieke onderhoud (PO) uitgevoerd.

Verschillende controlepunten

De keuring omvat onder andere de volgende controlepunten:

  • Visuele staat van de zonnepanelen: Controle op beschadigingen, veroudering, of vervuiling die de werking of veiligheid kunnen beïnvloeden.
  • Bekabeling: Controle op correcte installatie, beschermingsmaatregelen, en bevestiging van de bekabeling. Kabels mogen niet beschadigd zijn en moeten op de juiste manier zijn aangesloten.
  • Aarding: De aarding van de installatie wordt gecontroleerd om te waarborgen dat deze voldoet aan de veiligheidsnormen.
  • Omvormers: Controle op de juiste installatie van de omvormers, inclusief de koeling, ventilatie en juiste elektrische aansluitingen.
  • Beveiligingen: Controle of de juiste beveiligingscomponenten zijn geïnstalleerd en of deze correct functioneren, zoals aardlekschakelaars, overspanningsbeveiliging en zekeringen.
  • Mechanische bevestiging: Controle op de deugdelijkheid van de montage van de zonnepanelen en de ondersteunende structuur. Dit omvat ook de weerstand tegen wind- en sneeuwbelasting.
  • Thermografische inspectie: Er kan een thermografische inspectie worden uitgevoerd om hotspots of oververhitting in het systeem op te sporen, wat kan duiden op defecte componenten of slechte verbindingen.

Wie mag keuren?

De Scope 12 keuring mag alleen worden uitgevoerd door gecertificeerde inspecteurs die officieel zijn erkend door SCIOS (Stichting Certificering Inspectie en Onderhoud van Stookinstallaties).

Wij hebben een collega, Fred, die mag de Scope-12 keuring doen. We helpen je graag verder met het klaarmaken en/of afhandelen van de Scope-12 keuring

Meer weten?

Wil je na het lezen van dit artikel meer weten over de Scope-12 keuring of wil je graag een andere vraag stellen? Bel of mail even met ons via onderstaande gegevens: contact@beterduurzaam.nl of 055-2032146 

 

 

Maurits Zuidijk