Skip to main content

«  Bekijk alle berichten

Profiteer nog dit jaar maximaal van de Energie-investeringsaftrek (EIA)

september 28th, 2023 | 1 min read

By Maurits Zuidijk

Ondernemers die nog maximaal willen profiteren van de Energie-investeringsaftrek (EIA), doen er goed aan om er snel bij te zijn. Op Prinsjesdag werd namelijk aangekondigd dat de EIA, die dit jaar nog 45,5% bedraagt, in 2024 structureel wordt verlaagd naar 40%.

Wat is de EIA?

De Energie-investeringsaftrek is een regeling waarmee de overheid ondernemers stimuleert om te investeren in verduurzaming. Dat kan bijvoorbeeld een bedrijfsmiddel zijn dat zorgt voor minder CO2-uitstoot, maar ook een investering in duurzame energie of bijvoorbeeld een energiezuinige machine.

Welk voordeel biedt de EIA?

Met de EIA kun je 45,5% van de investeringskosten aftrekken van de winst. Hiermee verlaag je je fiscale winst. In 2024 wordt het aftrekpercentage verlaagd tot 40%, waardoor je vanaf dan meer belasting betaalt.

Voor wie is de EIA?

De EIA is voor alle ondernemers die inkomsten- of vennootschapsbelasting betalen. Ook stichtingen, verenigingen en overheidsorganisaties die vennootschapsbelasting betalen, kunnen dus van de EIA gebruikmaken.

Weten of je in aanmerking komt voor de EIA?

Om gebruik te maken van de EIA is het allereerst van belang dat je investering voldoet aan de omschrijving onder één van de codes van de Energielijst. Alle overige voorwaarden heeft de RVO overzichtelijk op een rij gezet. Deze voorwaarden kun je hier nog eens rustig doorlezen.

Hulp nodig bij de EIA?

Ben je benieuwd of je in aanmerking komt voor de Energie-investeringsaftrek en kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? De specialisten van Beter Duurzaam nemen graag de tijd om je naar volle tevredenheid te helpen! Neem gerust contact met ons op, dan helpen we je graag om nog in 2023 optimaal van de EIA te profiteren.

Maurits Zuidijk