Skip to main content

«  Bekijk alle berichten

Ondanks afbouw salderingsregeling blijven zonnepanelen een goede investering

augustus 12th, 2022 | 1 min read

By Maurits Zuidijk

Afgelopen voorjaar informeerden we u over de uitgestelde afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen. Desondanks blijven zonnepanelen, ook als er minder gesaldeerd mag worden, een goede investering.

Waarom wordt salderen afgeschaft?

De mogelijkheid om te salderen wordt nog even verlengd, maar stopt uiteindelijk wel in 2031. De reden daarvan is dat het doel van de Rijksoverheid - het stimuleren van het gebruik van duurzame energie - is behaald. Toch blijkt uit berekeningen dat de aanschaf van zonnepanelen ook bij de afschaffing van de salderingsregeling een goede investering is.

Zonnepanelen in zeven jaar terugverdienen

Als we een vergoeding van 9 cent per kWh teruggeleverde energie aanhouden, verdient de aankoop van tien PV-panelen in 2023 zich, uitgaande van de huidige salderingsregeling, in zeven jaar terug. In dit voorbeeld zou de investering, berekend over 25 jaar, een rendement van 4,3% per jaar opleveren.

Zonnepanelen in 2025 aanschaffen

De invloed van de afbouw van de salderingsregeling wordt goed zichtbaar in een ander rekenvoorbeeld. Daarin zouden deze zelfde tien zonnepanelen pas in 2025 worden gekocht. In deze situatie duurt de terugverdientijd anderhalf jaar langer. In plaats van zeven jaar verdienen de zonnepanelen zich dan in 8,5 jaar terug. Ook het rendement over 25 jaar ligt met 4% per jaar wat lager.

Profiteer ook van de salderingsregeling

Wilt u ook nog optimaal profiteren van de salderingsregeling? Neem dan contact op met de specialisten van Beter Duurzaam. Als ISO- en VCA*-gecertificeerde organisatie bent u bij ons aan een vertrouwd adres voor zowel deskundig advies als een kwalitatieve en veilige installatie. Wij helpen u graag!

Maurits Zuidijk