Skip to main content

«  Bekijk alle berichten

De heffing op zonnepanelen van Vandebron: wat nu?

augustus 16th, 2023 | 1 min read

By Maurits Zuidijk

Het terugleveren van stroom die door zonnepanelen is opgewekt, wordt door energieleverancier Vandebron belast met een heffing. De aankondiging deed veel stof opwaaien en roept ook de vraag op of investeren in zonnepanelen nog wel rendabel is.

Zonnepanelen nog altijd rendabel

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: ja, zonnepanelen blijven aantrekkelijk. Dat berekende Milieu Centraal. Ook met de aangekondigde terugleverheffing betaalt de investering in zonnepanelen zich ruimschoots terug. De terugverdientijd neemt weliswaar iets toe (van ca. 8 naar 10 jaar op basis van tien zonnepanelen en een stroomprijs van 25 cent per kWh), maar vanwege de levensduur van zonnepanelen (25 jaar) zijn zonnepanelen nog altijd uitermate rendabel.

De heffing voor zonnepanelen omzeilen

Gelukkig is er nog meer goed nieuws: er is namelijk een mogelijkheid om de heffing voor zonnepanelen te omzeilen. Met een thuisbatterij sla je overtollige zonne-energie (die je anders terug zou leveren) op, om deze op een later moment, bijvoorbeeld als het bewolkt of donker is, weer te kunnen gebruiken. Heb je energie nodig op momenten dat je zonnepanelen geen energie opwekken, dan hoef je deze dus niet van het net in te kopen.

Waarom wordt de heffing op zonnepanelen ingevoerd?

Met de heffing voor zonne-energie wil Vandebron naar eigen zeggen ‘de toegenomen terugleverkosten aan het overbelaste stroomnet in balans houden’. Energieleveranciers rekenen deze kosten door aan al hun klanten, ook de klanten die (nog) geen zonnepanelen hebben. Met de heffing wil Vandebron deze kosten eerlijker verdelen. Naar verwachting zullen meerdere energieleveranciers dit voorbeeld volgen.

Maurits Zuidijk