Skip to main content

«  Bekijk alle berichten

Brandgevaar door zonnepanelen

november 12th, 2018 | 2 min read

By Maurits Zuidijk

Steeds vaker zijn branden door zonnepanelen in het nieuws. Brandgevaar nadat er zonnepanelen op het dak zijn geinstalleerd is een actueel thema, vandaar dat Beter Duurzaam graag meer uitleg geeft over brand in een zonnestroom installatie.

 

Oorzaak van brand bij zonnepanelen

De oorzaak van brand bij zonnepanelen ligt vrijwel bij de kwaliteit van het systeem. Een systeem bestaat uit twee componenten, namelijk:

  1. Het Materiaal is een belangrijke schakel in een zonnestroom installatie. Bij de keuze van materiaal moet er goed nagedacht worden over een aantal onderdelen. Ventilatie bij indak-systemen is erg belangrijk omdat de temperatuur van een zonnepaneel vrij hoog kan oplopen. Als er dan vervolgens kabels op hete onderdelen liggen kunnen deze gaan smelten.  Daarnaast zijn er veel goedkope en onbekende merken op de markt waar certificaten van ontbreken
  2. Het personeel blijkt in de meeste gevallen de oorzaak te zijn van branden bij zonnepanelen. Stekkers die niet goed gemonteerd worden, kabels welke onjuist aangesloten zijn of installatie die verkeerd zijn ontworpen zijn een groot probleem. Volgens het kennisinstituut voor de brandweer, Instituut Fysieke Veiligheid, is de situatie ernstig.

 

Gevolg van brand bij zonnepanelen

Het gevolg van brand bij zonnepanelen kan enorm zijn. Lekkages, kortsluiting, rook- en waterschade, tot zelfs persoonlijk letsel aan toe. Privé zaken kunnen verloren gaan en verzekeringsmaatschappijen hebben vaak moeite om de oorzaak van een brand bij zonnepanelen te achterhalen, waardoor de afwikkeling van schade vaak een langdurend traject is.

Daarnaast is het ook vaak mogelijk dat de schade helemaal niet verhaald kan worden op een onderneming, omdat sommige bedrijven niet verzekerd zijn tegen schade door gemaakte fouten door hun toedoen.

 

Voorkom brand bij zonnepanelen

Voorkomen is beter dan genezen, zorg dat u verzekerd bent van een goede zonnestroom installatie. De belangrijkste punten om op te letten:

  1. Vakmanschap is de sleutel tot succes, maar nooit goedkoop en zeker niet te mooi om waar te zijn. Vraag naar en Erkend Installateur, met certificaten voor het installeren voor zonnepanelen. Dit zijn officiële documenten waaronder: NEN1010, NEN3410 en VCA
  2. Ervaring is enorm belangrijk. Laat uw installateur aantonen dat hij ervaring heeft met projecten zoals dat van u. Kijk naar recensies op Google of vraag naar projecten in uw omgeving.
  3. Veiligheid kan niet gecompenseerd worden door prijs. Parallel geschakelde zonnepanelen zijn veiliger omdat er op paneel niveau temperaturen en vermogens geregistreerd worden en er ook een vlamboog detectie in deze systemen aanwezig is, waardoor er automatisch ingegrepen wordt als er iets mis is in de installatie.
  4. Prijs Kies niet voor de goedkoopste aanbieder, maar denk na over zaken die echt duurzaam zijn zoals: Lange levensduur, maatschappelijk verantwoord ondernemen, en herkomst van het materiaal.

Mocht  u vragen hebben over zonnepanelen en wilt u meer weten over uw situatie, neem dan contact met ons op.

 

Werken bij Beter Duurzaam?

Wij zijn op zoek naar:

Enthousiaste verkoopadviseur voor de regio's Noord Holland en Flevoland

Projectleider zonnepanelen

(leerling) Monteurs & Elektriciens

Beter Duurzaam richt zich op 4 marktsegmenten:

  1. Agrarisch,
  2. Grootzakelijk,
  3. Overheid en
  4. Bouw en Installatie.

Vanwege de aanhoudende groei van BD zijn wij op zoek naar gemotiveerde mensen die ons team komen versterken. Als kandidaat voor een functie bij ons team dien je te voldoen aan de volgende functie-eisen.

  • Communicatief sterk:Elektrotechnisch onderlegd;
  • Gestructureerd, zelfstandig en geen 9 tot 5 mentaliteit;
  • Ervaring met NEN en VCA is een pre;
  • Enige werkervaring in de zonnepanelenbranche is een pre;
  • In het bezit van Rijbewijs B;

Heb je interesse in een functie binnen ons team? Stuur dan een korte motivatie en je CV naar contact@beterduurzaam.nl.

Maurits Zuidijk