Skip to main content

«  Bekijk alle berichten

Wat kost het verduurzamen van je woning?

april 18th, 2024 | 2 min read

By Amanda van Wamel

Het verduurzamen van je woning is niet alleen goed voor het milieu, maar het kan ook tal van voordelen bieden voor jou als huiseigenaar. Denk aan lagere energierekeningen, een verbeterd wooncomfort en zelfs een stijging van de waarde van je huis. Maar we begrijpen dat het proces van verduurzaming ook vragen kan oproepen, met name over de kosten die hiermee gemoeid zijn.

Zonnepanelen


Zonnepanelen hebben de afgelopen jaren enorme populariteit gewonnen en dat is niet zonder reden. Door gebruik te maken van de eindeloze energiebron die de zon biedt, kunnen zonnepanelen elektriciteit opwekken zonder schadelijke uitstoot van broeikasgassen. Deze opgewekte elektriciteit kan vervolgens worden gebruikt om je huis van stroom te voorzien, waardoor je afhankelijkheid van fossiele brandstoffen afneemt en je energierekeningen dalen.

Een bijkomend voordeel van zonnepanelen is dat ze kunnen worden geïnstalleerd op verschillende soorten daken, variërend van schuine daken tot platte daken. Bovendien zijn moderne zonnepanelen esthetisch aantrekkelijk en kunnen ze de waarde van je huis verhogen. Met een levensduur van 25 jaar of meer, zijn zonnepanelen een investering die zichzelf ruimschoots terugverdient.

Warmtepomp

Naast het opwekken van elektriciteit, is het verwarmen en koelen van onze woningen een andere belangrijke energie-uitdaging. Traditionele verwarmingssystemen op basis van fossiele brandstoffen zijn niet alleen belastend voor het milieu, maar ook kostbaar in gebruik. Hier komen warmtepompen in beeld als duurzaam alternatief.

Een warmtepomp maakt gebruik van warmte uit de omgevingslucht, grondwater of bodem om je huis te verwarmen in de winter en te koelen in de zomer. Omdat ze slechts een fractie van de energie verbruiken die traditionele verwarmingssystemen nodig hebben, kunnen warmtepompen aanzienlijke besparingen opleveren op je energierekening. Bovendien zijn warmtepompen zeer efficiënt, waardoor ze een milieuvriendelijke keuze zijn voor het verwarmen en koelen van je huis.

subsidies 

Er zijn verschillende subsidiemogelijkheden beschikbaar voor investeringen in zonnepanelen en warmtepompen, waardoor de drempel om duurzame upgrades uit te voeren lager wordt voor huiseigenaren.

Voor zonnepanelen geldt bijvoorbeeld dat particulieren geen btw meer hoeven te betalen over de aanschaf en installatie ervan. Dit verlaagt de initiële kosten aanzienlijk. Daarnaast bestaat de salderingsregeling, waarbij huishoudens de energie die ze opwekken met hun zonnepanelen mogen terugleveren aan het elektriciteitsnet en daarvoor een vergoeding ontvangen. Deze regeling maakt investeren in zonnepanelen financieel aantrekkelijker.

Voor warmtepompen is er de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Deze subsidie stimuleert de aanschaf van warmtepompen door particulieren en bedrijven door een deel van de investeringskosten terug te geven. Hierdoor wordt de drempel om over te stappen op deze milieuvriendelijke verwarmingsoplossing verlaagd en worden duurzame keuzes financieel haalbaarder.

Indicatie totale investering

Om een beeld te geven van de totale kosten die het verduurzamen van je woning met zich meebrengt, schetsen we hieronder een voorbeeldcase - van indicatieve bedragen -  met de volgende uitgangspunten:

  • Eengezinswoning
  • 12 zonnepanelen (incl. arbeid, optimizers en werkzaamheden aan de meterkast)
  • Warmtepomp Hybride en all-electric (incl. begeleiding aanvraag ISDE-subsidie)

12 zonnepanelen                            €  6.500
warmtepomp hybride                  € 10.500
------------------------------------------
ISDE-subsidie                                  € 2.850
Totaal                                                           € 14.150 (*of maandelijks €122,40)

12 zonnepanelen                            €  6.500
Warmtepomp all-electric           € 13.000
------------------------------------------
ISDE-subsidie                                  € 3.375
Totaal                                                           € 16.125 (*of maandelijks €139,48)

*
bespaar meer dan je financiert, indicatie op basis van 3,8% rente. We bieden ook de mogelijkheid voor renteloze financiering. Neem vrijblijvend contact op met onze adviseurs om de verschillende financieringsopties te bespreken.

Amanda van Wamel