Skip to main content

«  Bekijk alle berichten

Welke soorten zonnepanelen zijn er?

januari 11th, 2024 | 2 min read

By Maurits Zuidijk

Als leverancier van zonnepanelen in Apeldoorn is dit de vraag die altijd gesteld word in het gesprek aan op locatie, Bij het beantwoorden van deze vraag moet men altijd vragen gaan stellen aan de opdrachtgever. Een groot deel van de keuze voor zonnepanelen ligt namelijk bij u zelf.

Er bestaan diverse merken en kwaliteiten als het gaat om zonnepanelen. Zo is er de mogelijkheid voor Europese zonnepanelen te kiezen waarbij u kunt denken aan merken zoals SolarWatt of Sunpower. Of u kiest voor een producent uit het verre oosten. De meest bekende zonnepaneel fabrikanten uit de regio van China zijn JA solar, Trina en Talesun. Van de dunne film zonnepanelen is SolarFrontier de meeste bekende producent. Uiteraard zijn er nog veel meer merken en komen er nog steeds nieuwe fabrikanten bij. Wij kunnen u alle bovengenoemde merken leveren.

Welk zonnepaneel kan het best op mijn dak?

Eigenlijk is dit ook helemaal afhankelijk van een aantal factoren. Dit komt doordat de reden dat mensen zonnepanelen aanschaffen verschillend kan zijn. Ook is de smaak van iedereen anders. Dus de vragen die u moet stellen zijn:

  • Wat is de reden dat ik zonnepanelen wil?
  • Hoeveel energie wil ik opwekken?
  • Hoe belangrijk vind ik de uitstraling van mijn systeem?
  • Waar wil ik mijn zonnepanelen laten plaatsen?

Wat zijn de meest voorkomende zonnepanelen?

Het Polykristallijn zonnepaneel

Dit is een zonnepaneel met vaak een blauwe cel, een blank frame en een witte achtergrond. Dit type zonnepaneel wordt het meest toegepast bij grote zakelijke projecten met SDE subsidie, platte daken en bij mensen waarbij het uiterlijk van het zonnepaneel niet belangrijk is. Kortom, als u op zoek bent naar een gunstig geprijsd zonnepaneel is dit type zeker goed aan u besteed. Let wel op, de kwaliteit van deze zonnepanelen wijkt niet af van de andere types zonnepanelen. Garanties en opbrengsten op langere termijn en zijn gelijk. De beste leveranciers leveren dit type zonnepaneel.

Het monokristallijn zonnepaneel

Dit is een zonnepaneel wat zich kenmerkt door een donkere kleur cell. Veel aanbieder noemen het een "zwarte zonnecel" of een "all black cell" maar in werkelijkheid is het een erg donkerblauwe kleur, haast niet van zwart te onderscheiden. Dit is ook de voornaamste reden dat mensen voor deze zonnecel kiezen. Door de cel te combineren met een zwart frame en een zwarte achtergrond is het estetisch een mooi paneel om te zien. Daarnaast kan de monokristallijn cell een hoger vermogen leveren dan de eerder genoemde poly kristallijn cel.

Het dunne film zonnepaneel

Dit zonnepaneel ziet eruit alsof het één grote cell betreft. Dit is niet helemaal juist, maar bestaat uit heel veel kleine cellen die heel dicht naast elkaar liggen. Hierdoor zijn er geen geleiders in het zonnepaneel te zien en is het een erg mooi zonnepaneel. Het kenmerkende van dit type zonnecel is dat de maat vaak afwijkt van de eerder genoemde zonnepanelen. De SolarFrontier zonnepanelen hebben een afmeting van 1,00 x 1,25 meter, waardoor het soms net beter uitkomt op een dak met bijvoorbeeld een dakraam. Daarnaast presteert het zonnepaneel beter bij slechter omstandigheden dan een poly- of monokristallijn zonnepaneel. Het vermogen van een SolarFrontier zonnepaneel is 170 watt piek per paneel.

Maurits Zuidijk