Skip to main content

«  Bekijk alle berichten

PostCodeRoos regeling vervangen door SCE-regeling

februari 13th, 2024 | 1 min read

By Maurits Zuidijk

Heb je gehoord van de Subsidieregeling coöperatieve energieopwekking (SCE)? Deze regeling biedt een kans voor energiecoöperaties en Verenigingen van Eigenaren (VvE's) om gezamenlijk te investeren in duurzame energieprojecten. Lees verder om te zien of deze subsidie iets voor jouw initiatief kan zijn. Voorheen was dit de PostCodeRoos subsidie.

Wie kan de SCE-subsidie aanvragen?

De SCE-subsidie is specifiek ontworpen voor energiecoöperaties en VvE's die willen bijdragen aan de lokale productie van hernieuwbare energie. Of je nu een huishouden bent of een bedrijf, zolang je lid bent van een coöperatie of VvE, kun je meedoen.

Hoe werkt de SCE-subsidie?

De SCE-subsidie beloont de opwekking van duurzame energie. Je ontvangt een vergoeding per opgewekte kilowattuur (kWh) elektriciteit. Deze vergoeding wordt bepaald aan de hand van verschillende factoren, zoals het basisbedrag dat de overheid jaarlijks vaststelt en de marktprijs voor energie.

Voorwaarden voor de SCE-subsidie

Om in aanmerking te komen voor de SCE-subsidie, moet je aan enkele voorwaarden voldoen. Dit omvat onder andere het zijn van een energiecoöperatie of VvE, het hebben van een geschikte locatie voor energieopwekking en het uitvoeren van een haalbaarheidsstudie. Zorg ervoor dat je aan alle vereisten voldoet voordat je een aanvraag indient.

Belangrijke wijzigingen in subsidieaanvraag 2024

✅ Het maximaal vermogen van projecten is verhoogd t/m 6 megawatt (mw)
✅ Grotere projecten hoeven niet langer opgesplitst te worden

Door dat het vermogen van de projecten is verhoogd tot en met 6 megawatt (mw), is het opsplitsen van projecten niet langer nodig en wordt de aanvraag procedure een stuk eenvoudiger voor VvE's. 

Ook zijn er een tweetal belangrijke wijzigingen opgenomen ten opzichte van de voorgaande jaren: 

🔹 Een verklaring omtrent de draagkracht van de dakconstructie is als verplichting opgenomen. Dit is vereist om aan te tonen dat het dak voldoende stevigheid heeft om een groot aantal zonnepanelen te dragen. 

🔹 Er wordt geen subsidie meer verstrekt wanneer de stroomprijs negatief is. Dit gebeurd wanneer er meer stroom wordt geproduceerd dan er wordt gevraagd, Op deze momenten is het niet gewenst dat er veel stroom wordt teruggeleverd aan het net, omdat het net dan overbelast raakt. 

Hoe vraag je de SCE-subsidie aan?

Het aanvragen van de SCE-subsidie verloopt via het eLoket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Na het indienen van je aanvraag ontvang je binnen 13 weken een beslissing van de overheid.

Met de SCE-subsidie kun je samen met anderen bijdragen aan een duurzamere toekomst. Is dit iets voor jouw coöperatie of VvE? Doe wat onderzoek en ontdek de mogelijkheden! Onze adviseurs staan voor je klaar om je vragen te beantwoorden. Neem contact met ons op om een afspraak in te plannen.

Maurits Zuidijk