Skip to main content

«  Bekijk alle berichten

Het verschil tussen een hoog en laag temperatuur warmtepomp

juli 18th, 2024 | 1 min read

By Maurits Zuidijk

Je wilt een warmtepomp, dat staat vast. Je hebt ook gehoord dat er de keuze is tussen een hoog en laag temperatuur warmtepomp, maar weet je eigenlijk wel wat dat inhoud? Als je het nog niet helemaal scherp hebt, geen probleem, wij leggen het haarfijn voor je uit.

De naam zegt eigenlijk al wel waar het over gaat, de werktemperatuur van de warmtepomp. Een laag temperatuur warmtepomp warmt het water op tot ongeveer 35-40 graden celsius. De hoog temperatuur warmtepomp warmt het water op tot ongeveer 80-90 graden celsius.

Goed, dat is duidelijk, maar waar zijn die hoge en lage temperaturen nou goed voor? Dat heeft dan weer te maken met waarvoor je het water gaat gebruiken. Laten we een aantal voorbeelden geven.

  1. Het huis heeft nog oude bestaande radiatoren en die worden niet vervangen. In dit geval is een hoge temperatuur warmtepomp de enige mogelijkheid. Dit komt omdat de radiatoren alleen warmte afgeven als de temperatuur tussen de 60-70 graden celcius ligt. Als de warmtepomp die temperatuur niet kan leveren, is het vanzelfsprekend dat de radiatoren het huis niet meer kunnen verwarmen. Dat betekent dat je een warmtepomp voor niks hebt aangeschaft.
  2. Het huis heeft vloerverwarming. In dit geval is een lage temperatuur warmtepomp meer dan genoeg. Dat komt omdat het water van de vloerverwarming eigenlijk niet boven de 40-45 graden celsius uitkomt. Dit hoeft ook niet, want anders wordt de grond je letterlijk te heet onder de voeten😜

Snap je nu een beetje wat het verschil is tussen deze twee soorten warmtepompen? 

Als je nog meer informatie nodig hebt, geen probleem, dan mag je ons altijd bellen en plannen wij gratis en vrijblijvend een adviseur bij jou op locatie. De adviseur bekijkt jouw situatie en wensen en op basis daarvan zal er een passende offerte worden gemaakt.

Maurits Zuidijk