Skip to main content

«  Bekijk alle berichten

Elektrische auto als thuisbatterij gebruiken: doen of toch maar niet?

mei 11th, 2023 | 1 min read

By Maurits Zuidijk

Je elektrische auto als thuisbatterij gebruiken. Het klinkt heel interessant, maar doe je er ook echt goed aan, of kun je het maar beter niet doen? Vooropgesteld: er zitten voordelen aan, maar het heeft ook nadelen. Graag zetten we deze voor je op een rij, zodat je een goede afweging kunt maken.

 

Je elektrische auto als thuisbatterij gebruiken

Elektrisch rijden is flink in opkomst. Begin dit jaar reden er al meer dan 300.000 elektrische auto’s op de Nederlandse wegen. Dat aantal neemt alleen maar toe en dat is best te begrijpen. Een elektrische auto stoot namelijk geen CO2 uit en daarnaast neemt het rijbereik (de actieradius) steeds verder toe. En als je elektrische auto beschikt over de Vehicle-to-Home-functie (V2H), kun je 'm ook als thuisbatterij gebruiken.

 
 
 

 

 
 
 
 

Hoe werkt V2H precies?

Vehicle-to-Home is een techniek waarmee je je elektrische auto kunt opladen én de stroom vanuit je auto kunt terugleveren aan je huis. We noemen dit ook wel bidirectioneel laden. Dat kan financieel erg interessant zijn, zeker in combinatie met zonnepanelen. Door je elektrische apparaten tijdens piekuren te laten draaien op elektriciteit vanuit de auto, hoef je immers geen dure stroom in te kopen. Bovendien voorkom je een overbelasting van het elektriciteitsnet.

 

 

De nadelen van je elektrische auto als thuisbatterij gebruiken

Je elektrische auto als thuisbatterij gebruiken kan dus heel interessant zijn. Het beperkt echter ook je bewegingsvrijheid en het vraagt om een goede planning. Zie je de voordelen ervan wel zitten, maar wil je je auto wel graag op ieder moment kunnen gebruiken? Dan is een vaste thuisbatterij een perfect alternatief. Hiermee kun je voordelig energie opslaan die je later weer kunt gebruiken, terwijl je auto tegelijkertijd altijd beschikbaar blijft.

 

 

Meer weten over de thuisbatterij?

Ben je benieuwd of zo’n thuisbatterij iets voor jou is? Plan gerust een vrijblijvend adviesgesprek in met de specialisten van Beter Duurzaam. We staan graag voor je klaar om je zorgeloos en zonder zorgen te helpen verduurzamen!

Maurits Zuidijk