Skip to main content

«  Bekijk alle berichten

De overcapaciteit van je zonnepanelen slim gebruiken?

augustus 11th, 2023 | 1 min read

By Maurits Zuidijk

Overcapaciteit van je zonnpanelen: steeds meer mensen krijgen ermee te maken. Met deze opgewekte, maar niet-gebruikte energie kun je verschillende kanten op. Maar hoe gebruik je dit energieoverschot nou het slimst? We zetten de mogelijkheden overzichtelijk voor je op een rijtje.

 

Wat is overcapaciteit van zonnepanelen?

Steeds meer woningen en organisaties hebben zonnepanelen op het dak liggen om hun eigen groene energie op te wekken. Op zichzelf is dat een positieve ontwikkeling, maar het kan ook leiden tot een overschot aan zonne-energie. Er is sprake van overcapaciteit als je zonnepanelen meer energie opwekken dan je op dat moment verbruikt. Deze overtollige energie kan verloren gaan, maar je kunt deze energie ook efficiënt benutten.

 

 
 
 

De overcapaciteit van je zonnepanelen terugleveren

Eén van de manieren om met je overtollige zonne-energie om te gaan, is om deze terug te leveren aan het elektriciteitsnet. Dit noemen we ook wel salderen. Hierbij ontvang je een vergoeding voor de energie die je teruglevert aan het net. Deze salderingsregeling staat echter op de tocht. Er klinken zelfs geluiden dat je in de toekomst moet betalen voor het terugleveren van zonne-energie.

 

 
 
 

De overcapaciteit van je zonnepanelen opslaan

Gelukkig zijn er goede alternatieven voor het terugleveren van niet-gebruikte zonne-energie. Eén van de meest interessante alternatieven is om je overschot aan zonne-energie op te slaan in een thuisbatterij. Deze energie kun je op een later moment alsnog gebruiken, bijvoorbeeld tijdens piekuren of als de zon onder is. Je hoeft dan geen energie aan het elektriciteitsnet te onttrekken, waardoor je een flinke besparing op je energielasten realiseert.

 

 

Van het gas af

Je kunt de overcapaciteit van je zonnepanelen ook gebruiken om van het gas af te gaan. Met de opgewekte energie die je niet gebruikt, kun je namelijk ook een warmtepomp aandrijven. Daarmee kun je je woning gasloos verwarmen en verkoelen met de stroom van je zonnepanelen.

 

 

Elektrische apparaten opladen

Naast je warmtepomp kun je ook andere elektrische apparaten voeden tijdens de piekuren van je panelen. Met behulp van slimme apparaten en tijdschakelaars kun je bijvoorbeeld je wasmachine, je vaatwasser of andere elektrische apparaten opladen wanneer je zonnepanelen veel energie opwekken. Dat geldt natuurlijk ook voor het opladen van je elektrische auto.

 

 

Slim verduurzamen met Beter Duurzaam

Ben je benieuwd welke mogelijkheden wij bieden om zorgeloos en slim te verduurzamen? Neem dan contact met ons op voor vrijblijvend deskundig advies. Onze specialisten denken graag met je mee in kwalitatieve en veilige oplossingen voor een lagere energierekening en een duurzame toekomst. Daar word je blij van!

Maurits Zuidijk