De constructieberekening voor je zonnepanelen: vergeet 'm niet!
januari 10th, 2024 | 1 min read
Een constructieberekening uitvoeren is cruciaal voor de veiligheid bij het plaatsen van zonnepanelen. Veiligheid staat wat ons betreft immers voorop, altijd! Daarbij is het belangrijk om niet alleen aan de eisen van je verzekeraar te voldoen, maar ook aan de bouwvoorschriften en bouwnormen. Je dak moet het extra gewicht van de panelen namelijk wel veilig kunnen dragen. Voer daarom tijdig een gedegen constructieberekening uit.
Wat zegt een constructieberekening bij zonnepanelen?
Een constructieberekening beoordeelt zowel draagkracht als de stabiliteit van de bestaande dakconstructie. Zo’n berekening controleert of je dak geschikt is om het gewicht van de zonnepanelen te dragen. Omdat veiligheid zo belangrijk is, is het essentieel om een ervaren en gekwalificeerde constructeur in te schakelen voor het uitvoeren van deze berekening. Zijn gedetailleerde analyse concludeert of het extra gewicht van de zonnepanelen eventuele problemen kan veroorzaken.
Deel het legplan met je constructeur
Om de constructieberekening voor je zonnepanelen soepel te laten verlopen, adviseren we om de constructeur een legplan te verstrekken. Dit legplan geeft inzicht in de beoogde plaatsing en het gewicht van de panelen. Op basis hiervan kan de constructeur nauwkeurig beoordelen of de bestaande dakconstructie het beoogde gewicht kan dragen. Blijkt het initiële gewicht niet haalbaar? Dan kan de constructeur je adviseren over het maximaal toelaatbare gewicht dat veilig op het dak kan liggen.
Puntlasten in de constructieberekening voor je zonnepanelen
Naast het definitieve gewicht van het voltooide zonnepanelensysteem is het ook van belang om tijdens de installatiefase rekening te houden met tijdelijke, maar zwaardere puntlasten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan pallets met tegels, gereedschappen en andere materialen die tijdens de montageperiode op het dak staan. Het is raadzaam om ook voor deze tijdelijke gewichten een gedetailleerde constructieberekening te hebben. Dit helpt bij het bepalen van de optimale plaatsing van deze materialen. Zo kun je de belasting op het dak gelijkmatig verdelen en de stabiliteit waarborgen.
Tips bij de constructieberekening voor je zonnepanelen
Een goede voorbereiding is het halve werk. Besteed daarom vanaf het begin maximale aandacht aan de constructieberekening. Leef de veiligheidseisen bovendien strikt na. Daarmee minimaliseer je niet alleen het risico op vertragingen in het project, maar waarborg je ook de dakstabiliteit. Vergeet niet dat een veilige, stabiele constructie cruciaal is voor een succesvolle installatie en optimaal functionerende zonnepanelen. Kies daarom voor een ervaren constructeur die bekend is met de specifieke vereisten voor zonnepanelen.
Ook een constructieberekening laten maken?
Neem contact met ons op om de juiste veiligheidsmaatregelen te treffen voor je zonnepaneleninstallatie. De specialisten van Beter Duurzaam staan graag voor je klaar!