Skip to main content

Ā«  Bekijk alle berichten

Waar moet ik een omvormer plaatsen?

januari 11th, 2024 | 1 min read

By Maurits Zuidijk

Zonne-energie is een duurzame en milieuvriendelijke bron van elektriciteit, en steeds meer mensen kiezen ervoor om zonnepanelen op hun woning te installeren. Naast de zonnepanelen zelf speelt de omvormer een cruciale rol bij het maximaliseren van de opbrengst. In deze blog gaan we dieper in op de beste locatie voor het plaatsen van een omvormer, zodat je het meeste rendement uit je zonnepanelen kunt halen.

Nabijheid van de zonnepanelen

Een van de belangrijkste overwegingen bij het plaatsen van de omvormer is de afstand tot de zonnepanelen. Kies voor een locatie die zo dicht mogelijk bij de panelen ligt om energieverlies te minimaliseren. Een korte kabellengte vermindert de kans op vermogensverlies en zorgt ervoor dat de opgewekte elektriciteit efficiƫnt wordt omgezet.


Bescherming tegen weersinvloeden

Zonnepaneelomvormers zijn ontworpen om buiten te worden geĆÆnstalleerd, maar het is essentieel om ze te beschermen tegen extreme weersomstandigheden. Plaats de omvormer bij voorkeur op een beschutte plek, zoals aan de muur van een gebouw, onder een afdak of in een weerbestendige behuizing. Dit beschermt de omvormer tegen regen, sneeuw en directe blootstelling aan de zon, wat de levensduur ten goede komt.


Goede ventilatie

Omvormers genereren warmte tijdens het omzettingsproces van gelijkstroom naar wisselstroom. Zorg daarom voor voldoende ventilatie rondom de omvormer om oververhitting te voorkomen. Installeer de omvormer op een plaats waar natuurlijke luchtstroom mogelijk is, of overweeg het gebruik van een ventilatiesysteem om een optimale werking te garanderen.


Gemakkelijke toegang en onderhoud

Het is belangrijk om de omvormer regelmatig te controleren en onderhouden. Kies daarom een locatie die gemakkelijk toegankelijk is voor inspecties en eventuele reparaties. Vermijd het plaatsen van de omvormer op moeilijk bereikbare plaatsen of op hoogtes waar speciale apparatuur nodig is voor onderhoud.


Minimale blootstelling aan elektromagnetische interferentie (EMI)

Elektromagnetische interferentie kan de prestaties van de omvormer beĆÆnvloeden. Plaats de omvormer op een locatie waar de blootstelling aan EMI minimaal is. Vermijd bijvoorbeeld plaatsing in de buurt van grote elektronische apparaten of krachtige elektrische systemen.

Het kiezen van de juiste locatie voor je zonnepaneelomvormer is van cruciaal belang voor het optimaliseren van de prestaties van je zonne-energiesysteem. Door rekening te houden met factoren zoals afstand tot de zonnepanelen, bescherming tegen weersinvloeden, goede ventilatie, gemakkelijke toegang en minimale blootstelling aan EMI, kun je ervoor zorgen dat je investering in zonne-energie optimaal rendement oplevert. Neem de tijd om de ideale plek voor je omvormer te kiezen en geniet van de voordelen van schone, duurzame energie. Wil je hier meer over weten of wil je een offerte aanvragen? Neem dan contact met ons op en een specialist zal je alles uitleggen.

Maurits Zuidijk