Skip to main content

«  Bekijk alle berichten

Hoe zonnepanelen te monteren op de grond?

januari 12th, 2024 | 1 min read

By Maurits Zuidijk

Zonne-energie is niet langer voorbehouden aan daken; steeds meer mensen kiezen ervoor om zonnepanelen op de grond te installeren. Of het nu gaat om een grotere tuin, een stuk land of een bedrijfsterrein, grondgemonteerde zonnepanelen bieden een flexibele en efficiënte manier om duurzame energie op te wekken. Op deze pagina nemen we je mee door een stapsgewijs plan over hoe  zonnepanelen op de grond worden gemonteerd.

Plaatsing en Oriëntatie

Voordat we beginnen met het monteren van zonnepanelen op de grond, is het cruciaal om de juiste locatie te kiezen. We zorgen ervoor dat het terrein voldoende zonlicht krijgt gedurende de dag. Idealiter bevindt het zich op het zuiden gericht, maar oostelijke en westelijke oriëntaties kunnen ook werken. We vermijden liever de plaatsen met veel schaduw, aangezien schaduw de efficiëntie van de zonnepanelen kan verminderen.

Bodemvoorbereiding

De bodem waarop de zonnepanelen worden gemonteerd, moet vlak en stabiel zijn. We verwijderen eventuele obstakels en egaliseren het terrein indien nodig. Sommige systemen vereisen mogelijk het gebruik van funderingen of palen, afhankelijk van de bodemgesteldheid.

Montagesystemen

Er zijn verschillende montagesystemen beschikbaar voor grondgemonteerde zonnepanelen, waaronder vaste mounts, kantelbare mounts en trackers. Vaste mounts zijn statisch en houden de panelen in een vaste positie. Kantelbare mounts kunnen worden aangepast om de optimale hoek te verkrijgen, terwijl trackers de beweging van de zon volgen gedurende de dag voor maximale blootstelling aan zonlicht. De keuze hangt af van het budget, de ruimte en de gewenste efficiëntie.

Installatie van Palen of Fundamenten

Afhankelijk van het gekozen montagesysteem kan het nodig zijn om palen of fundamenten te installeren om de zonnepanelen te ondersteunen. We zorgen ervoor dat deze stevig in de grond zijn verankerd om stabiliteit te garanderen, vooral in gebieden met winderige omstandigheden.

Bevestiging van Zonnepanelen

We plaatsen de zonnepanelen volgens de instructies van de fabrikant op de gemonteerde structuren. We zorgen ervoor dat de panelen veilig zijn bevestigd en dat alle bedrading correct is aangesloten. Dit is ook het moment om te controleren of er geen schaduw van nabijgelegen objecten op de panelen valt.

Elektrische Aansluitingen

We sluiten de zonnepanelen aan op de omvormer, die de gelijkstroom omzet in bruikbare wisselstroom. We volgen de elektrische codes en richtlijnen om een veilige en efficiënte aansluiting te garanderen.

Onderhoud en Monitoring

Zodra de zonnepanelen operationeel zijn, is regelmatig onderhoud essentieel. Controleer de panelen op vuil, stof of schade en reinig ze indien nodig. Wij installeren indien gewenst ook een monitoringsysteem om de prestaties van het zonne-energiesysteem te volgen en eventuele problemen tijdig op te sporen.

 

Maurits Zuidijk