Skip to main content

«  Bekijk alle berichten

Hoe zonnepanelen monteren op staaldak of sandwichdak?

januari 12th, 2024 | 1 min read

By Maurits Zuidijk

Als leverancier van zonnepanelen in Apeldoorn zijn wij van mening dat het materiaal gebruikt bij de montage van zonnepanelen op sandwichdaken van grote kwaliteit moet zijn, maar ook het stalen dak zelf moet geschikt zijn voor het monteren van zonnepanelen. Materialen voor de installatie van solarsystemen zullen verder door professioneel opgeleide monteurs op de juiste manier behandeld en toegepast worden. Dit alles om de garanderen dat u niet alleen goed kwaliteit pv-panelen en omvormer hebt gekozen, maar dat het geheel de levensduur van het zonnestroom systeem zonder problemen bevestigd zal blijven.

 

Sandwichdaken en zonnepanelen

Een sandwichpanelen dak is uitermate geschikt om zonnepanelen op te monteren. Het bevestigen van een zonnepaneel is relatief eenvoudig en gaat erg snel. Een gat in de stalen bovenlaag van het staaldak boren, hierna een klem bevestigen waarop een rail gemonteerd kan worden. Uiteraard plaatsen onze monteurs een rubber tussen de klem en het dak, zodat de coating niet beschadigt. Hierdoor worden er geen extra gaten in de eventueel aanwezige isolatie geboord en kan het dak blijven uitzetten en krimpen.

 

Veel schroeven, weinig garantie

Er zijn vele montagesystemen voor zonnepanelen op de markt te verkrijgen. De meeste montage systemen voor stalen daken maken gebruik van een schroef of klem methode. Echter door krimp, uitzetting en trillingen kan dit leiden tot losgeraakte zonnepanelen. Ook het materiaal kan te strak aangedraaid worden, waardoor het materiaal beschadigt, waardoor er in de praktijk maar weinig garantie op dit soort systemen gegeven wordt.

 

Inlegsysteem voor isolatiedaken

Beter Duurzaam kiest bewust voor de Zwitserse kwaliteit en precisie. Tritec is wereldwijd toonaangevend op het gebied van solar onder constructies. De kracht van Tritec is niet alleen de hoge kwaliteit van de materialen, maar ook de inlegmethode. Bij deze manier van monteren worden zonnepanelen niet vast geschroefd in of op aluminium, maar het geheel is opgesloten tussen inlegrails.

 

 

Voordelen van inleg systeem

De voordelen van het toepassen van een inlegsysteem bij het monteren van zonnepanelen zijn:

  • meer zonnepanelen op het dak,
  • onderhoud is eenvoudiger,
  • een kwalitatief beter systeem,
  • 10 jaar garantie op de montage.

 

Veiligheid

Veel ongelukken bij het monteren van zonnepanelen ontstaan doordat installateurs het helaas soms niet zo nauw nemen met de veiligheid. Helaas gebeuren er ook bij het installeren van zonnepanelen op sandwichdaken nog steeds ongelukken bij collega's door verkeerde inschatting van gladheid en onvoorzichtigheid. Beter Duurzaam zal altijd vooraf goed inventariseren wat de kwaliteit is van uw staaldak en in bijna alle gevallen ervoor kiezen om randbeveiliging op het dak te plaatsen.

Maurits Zuidijk