Skip to main content

«  Bekijk alle berichten

SDE subsidie, wat is dat?

juni 26th, 2018 | 2 min read

By Maurits Zuidijk

SDE subsidie is bedoeld voor bedrijven en organisaties die duurzame of hernieuwbare energie produceren of CO2 reduceren. Op deze pagina vindt u alle informatie over deze SDE subsidie. Grootverbruikers die over het algemeen een lage kostprijs van stroom hebben, kunnen met deze Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) op een rendabele manier investeren in zonnepanelen of een warmtepomp.
Deze stimuleringsmaatregel zorgt ervoor dat u een vergoeding ontvangt voor iedere opgewekte kWh. Om in aanmerking te komen voor deze subsidie moet de aanvrager aan een aantal voorwaarden voldoen.

Het doel van de SDE subsidie

Sinds enige tijd valt ook CO2-reductie onder de Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++). Met deze regeling stimuleert de overheid diverse sectoren om duurzame energie te produceren en CO2 te reduceren. Denk bijvoorbeeld aan sectoren als de industrie, mobiliteit en elektriciteit, maar ook landbouw en de gebouwde omgeving. Met de SDE subsidie wil de overheid de energietransitie niet alleen haalbaar, maar ook betaalbaar maken.

SDE subsidie voor zonnepanelen en warmtepompen

Als organisatie kunt u op allerlei manieren verduurzamen en in aanmerking komen voor deze subsidie. Dit kan bijvoorbeeld wanneer u zonnepanelen wilt installeren, maar ook als u een warmtepomp plaatst.

Wilt u in aanmerking komen voor SDE subsidie? Op de website van de RVO vindt u de algemene voorwaarden, maar ook de specifieke voorwaarden voor zonnepanelen en warmtepompen. Voor meer informatie hierover mag u natuurlijk ook gerust contact met onze specialisten opnemen. Wij nemen graag de tijd om u hierin te adviseren.

 

Vergoeding SDE subsidie

Hoeveel subsidie kan ik ontvangen? Voor zon-pv is de maximale vergoeding voor SDE subsidie 2021 bepaald op 7,22 cent per kWh. De hoogte waarop u inschrijft wordt het fasebedrag genoemd. Deze vergoeding is opgebouwd in een aantal delen, namelijk het basisbedrag en het maximale subsidie bedrag.

 

Openstelling SDE subsidie 2023

De SDE 2023 is geopend van 5 september 2023 (09.00 uur) tot 5 oktober 2023 (17.00 uur). Tijdens deze periode kunt u de subsidie voor uw investeringen aanvragen.

Enkele weken vóór de openstelling kunnen wij de concept-subsidieaanvraag klaarzetten. Afhankelijk van onze marktanalyse, ervaring, actuele kostprijs en de wensen van u als opdrachtgever bepalen we de inschrijfhoogte van uw aanvraag.

Als u een positieve beschikking ontvangt, krijgt u de SDE subsidie toegekend over een periode van twaalf of vijftien jaar. Deze termijn is afhankelijk van de gebruikte techniek waarvoor u de beschikking ontvangt.

 

Kostprijs van zonnestroom

Welk deel van mijn kosten bespaar ik?

De hoogte van de inschrijving op SDE subsidie hangt voor een groot deel af van de kostprijs van uw opgewekte energie. Een zonnestroom installatie van 1MWh kan in twee situaties een verschil in kostprijs hebben van ruim 20 procent.

Dit komt door factoren als:

  • Locatie in Nederland
  • Ligging van het dak
  • Hellingshoek van de zonnepanelen
  • Type dakbedekking
  • Grootte van het systeem
  • Benodigde aanpassingen aan het energienet

 

Wat moet u nog meer weten over SDE subsidie?

Naast de kostprijs van zonnestroom en de hoogte van de vergoeding zijn er nog een aantal ander zaken die belangrijk zijn om te weten voor u een SDE subsidie aanvraag indient. Zo moet u rekening houden met de volgende punten:

  • Hoofdaansluiting SDE subsidie, wat kan dit kosten?
  • Subsidieperiode, hoe loopt de subsidie?
  • Banking, wat als ik teveel of te weinig produceer?
  • Hoe verloopt het uitkeren van SDE subsidie?

Loop geen SDE subsidie mis

Wilt u ook graag van deze subsidie gebruikmaken en ervan verzekerd zijn dat u geen subsidie misloopt? Neem dan contact op met Beter Duurzaam. Onze specialisten kennen als geen ander de weg in het subsidielandschap. Daarom helpen wij u graag met de subsidieaanvraag. Indien u dat wenst, kunnen wij u de aanvraag zelfs volledig uit handen nemen!

Wij adviseren u wel hiervoor tijdig contact met ons op te nemen, zodat wij uw aanvraag goed kunnen voorbereiden. Hoe beter we uw case kunnen voorbereiden, des te groter de kans dat u SDE subsidie ontvangt. Neem daarom snel contact met ons op; we nemen graag de tijd voor u!

Maurits Zuidijk