Skip to main content

«  Bekijk alle berichten

Duurzaam boeren

augustus 22nd, 2024 | 2 min read

By Maurits Zuidijk

De laatste maanden krijgen we vanuit de agrarische wereld steeds meer vragen over het aanschaffen van zonnepanelen of een opslagbatterij. Ook krijgen we veel vragen over het handelen met deze batterij en welke subsidies  er nog gelden. Daarom dit artikel om alles te lezen over wat we net genoemd hebben.

Allereerst moeten we een paar begrippen uitleggen

Kleinverbruiker: Je aansluiting is minder dan of gelijk aan 3 x 80 ampère.

Grootverbruiker: Je aansluiting is meer dan 3 x 80 ampère.

SDE++: Subsidie voor zakelijke grootverbruikers.

Wat maakt de investering interessant?

Laten we beginnen bij het begin. Zonnepanelen schaf je aan om twee belangrijke redenen, namelijk: je wilt besparen op je energie en je wilt je bedrijf verduurzamen om zo bij te dragen aan de toekomst. 

Goed, je hebt als kleinverbruiker een aantal jaar geleden gekozen voor zonnepanelen en wilt nu je installatie uitbreiden met een opslagbatterij. Handig, want op deze manier kun je de energie opslaan die je zelf opwekt om zo je zonnepanelen nog beter te gebruiken. Als melkveehouder bijvoorbeeld heb je 's morgens en 's avonds pieken in je energieverbruik, want dan ga je melken. Overdag verbruik je niet extreem veel. Nadeel is nu dat je zonnepanelen maximaal energie opwekken, juist op de momenten dat je het niet nodig hebt. 

Laten we in het bovenstaande voorbeeld ervan uit gaan dat je je zonnepanelen voor 35-40% goed gebruikt. Zodra je de opgewekte energie gaat opslaan, gebruik je je zonnepanelen voor 65-70%. Dat is bijna een verdubbeling. Hoe dat nou kan? Eenvoudig, want de energie die je dan overdag opwekt kun je opslaan voor bijvoorbeeld 's avonds zodat je met goedkopere of zelfs gratis energie kan melken.

Wat als ik een constanter verbruik heb?

Buiten het opslaan van de energie om zijn zonnepanelen interessant, want je kan gebruik maken van goedkopere energie. Helemaal interessant zijn zonnepanelen voor bijvoorbeeld pluimveehouders die hun stallen continu moeten koelen/verwarmen/luchten. Zij hebben een constanter energieverbruik, wat resulteert in een heel efficiënt systeem omdat je de opgewekte energie van je panelen direct kan gebruiken.

Subsidies, welke zijn er nog?

Omdat de aanschaf van een PV installatie vaak veel kost, zijn er vanuit de overheid een aantal subsidies beschikbaar gesteld. Laten we eerlijk zijn, de meeste subsidies bestaan niet meer. Er zijn er nog een aantal over die zeker niet onbelangrijk zijn om over te hebben. Dan gaat het over de SDE++ subsidie. 

We hebben een pagina die je meer duidelijkheid kan geven over deze subsidie. Bekijk deze hier

Ook is er nog de BTW. Deze is, net als alle andere investeringen voor je onderneming aftrekbaar.

Handelen op de onbalansmarkt

Met een accu kun je handelen op de onbalansmarkt. Hiermee wordt de terugverdientijd korter. Denk wel aan het feit dat je pas kan handelen op de onbalansmarkt als je een dynamisch energiecontract hebt bij een leverancier die voor jou kan handelen.

Al met al is er nog heel veel meer informatie te vertellen en het belangrijkste nog: per situatie is het weer anders. Onze adviseurs staan je graag te woord. Ze komen gratis en vrijblijvend bij je langs om zo jouw specifieke situatie uit te leggen. Bel of mail met ons voor een afspraak.

 

Maurits Zuidijk