Skip to main content

«  Bekijk alle berichten

Uienbedrijf duurzaam met zonnepanelen

juni 29th, 2018 | 1 min read

By Maurits Zuidijk

Bij het uienbedrijf van Wim Mol draait het om de uien van de klant. Op dit goed aangeschreven bedrijf in Emmeloord worden uien gedroogd, gesorteerd op maat en geïnspecteerd op kwaliteit. Hierna volgt het verpakken van de uien. Opgericht in 1967 Molnopex B.V. heeft al 50 jaar ervaring en kennis van de markt in uien. Dit maakt dat wij een hoge mate van betrokkenheid hebben met product en de markt.

Voetbalvelden groot asbestdak

Al geruime tijd speelde de behoeft om het bedrijf grondig te vernieuwen. Het aanwezige asbest werd gezien als een probleem voor de toekomst. Veiligheid en gezondheid staan voorop bij Molnopex. Voor de mensen die werkzaam zijn bij het alom bekende bedrijf in de omgeving. Daarnaast is het milieuaspect en de wil om zonnepanelen te gaan plaatsen ook een doorslaggevende reden geweest om dit grootschalige project aan te pakken. In totaal is er 13.400m² asbest van het bedrijf verwijderd. Er is in drie fases gewerkt, eerst zijn de wanden aangepakt, daarna de helft van de daken en uiteindelijk is ook het laatste deel gerenoveerd. Er is 200m1 ventilatie nok aangebracht, 31 luchtkleppen in de wanden aangebracht en in totaal zijn er bijna 10.000m² geïsoleerde sandwichdakplaten aangebracht.

Zonnestroom voor meer dan 100 huishoudens

Al in 2014 werd succesvol SDE subsidie aangevraagd voor het opwekken van duurzame energie. Veel aanbieders hebben vervolgens contact opgenomen met de ondernemer uit Emmeloord. Uiteindelijk is er gekozen voor Beter Duurzaam. Doordat er één aanspreekpunt was voor het gehele project, er al veel agrariërs in de omgeving goede ervaring hadden en de kwaliteit op hoog niveau is ingezet. Er zijn, verdeeld over 4 daken, 1676 zonnepanelen geplaatst die jaarlijks voor meer dan 110 huishoudens stroom opwekken. Daarnaast is een bestaand zonnestroomsysteem verwijderd en weer terug geplaatst op het nieuwe dak. De zonnepanelen zijn aangesloten op omvormers van SolarEdge en er is gebruik gemaakt van een inlegsysteem.

Subsidie voor asbest en zonnepanelen

Voor dit project is er aanspraak gemaakt op verschillende subsidies en belastingvoordelen. Niet alleen de overheid, maar ook de provincie en sommige gemeentes hebben regelingen waardoor investeren in duurzame maatregelen nog interessanter kunnen zijn. Daarnaast zorgt verduurzaming van jouw bedrijf voor een toekomst bestendige en veilige omgeving, waarbij de uitstraling van de onderneming een positieve invloed zal hebben op uw klanten.

 

Maurits Zuidijk