Skip to main content

«  Bekijk alle berichten

Wat zijn PVT zonnepanelen?

januari 12th, 2024 | 1 min read

By Maurits Zuidijk

PVT zonnepanelen? Je hoort het steeds vaker! PVT staat voor PhotoVoltaic Termical, dus het zijn thermische en fotovoltaïsche panelen. Het is  duidelijk dat een PVT paneel een steeds bekendere vorm van een zonneboiler of buitenunit van een warmtepomp begint te worden. De populariteit van deze panelen stijgt. Een PVT zonnepaneel is een mooie combinatie waarbij warmte en stroom in dezelfde collector is verwerkt. Dit PVT principe is een zeer nuttige combinatie van stroom opwekken en de warmte tegelijkertijd gebruiken voor het verwarmen van water of het voeden van een warmtepomp. Een PVT paneel bestaat dus uit een zonne-energie gedeelte dat elektriciteit genereert en een warmtegedeelte dat warmte uit het paneel haalt.

 

 
 

Voordelen PVT panelen

Het grootste voordeel van PVT panelen is in de verhoging van de opwekking van energie en het vervangen van de buitenunit van een warmtepomp.  Een thermisch zonnepaneel is een combinatie van een zonnecollector en normaal zonnepaneel.

De reden dat zonnepanelen een hoger rendement hebben, is omdat dat de hybride zonnepanelen in de zomerperiode koeler zijn en daardoor een hogere opbrengt genereren. Daarnaast wordt gelijktijdig warmte opgeslagen waarbij hetzelfde dakvlak dus een dubbele functie krijgt. Verschillende onderzoeken tonen aan dat combinatiepanelen voornamelijk rendabel zijn wanneer ze toegepast worden op daken waar een gebrek aan oppervlakte bestaat en in combinatie met en warmtepomp.

In steeds meer woningen wordt nagenoeg geen gas meer gebruikt en is vloerverwarming toegepast. Deze huizen lenen zich perfect voor het toepassen van een zonnewarmte systeem. Door de lage temperatuurverwarming kan zelfs in de winter een groot deel van de vraag aan energie worden voorzien. Echter de vraag of PVT panelen alleen voor dit soort oplossingen geschikt is zal zeker gesteld moeten blijven. Wellicht dat een alternatief systeem een veel betere oplossing voor jouw situatie kan zijn.

 

 
 

Wij leveren op dit moment geen PVT panelen.

 

Verschil in opbrengst PVT panelen

Door de passieve koeling aan de achterzijde van het zonnepaneel kan de productie van een zonnepaneel met 10 - 15% stijgen. Daarnaast bespaart een pvt zonnepaneel gemiddeld 50 - 70m³ gas per m². Een pvt zonnepaneel is vaak een stuk duurder dan een standaard zonnepaneel. De afmeting van het meest gebruikte zonnepaneel is 1 meter bij 1,70 meter.

Maurits Zuidijk