Skip to main content

«  Bekijk alle berichten

SDE Subsidie 2017 overtekend

november 13th, 2017 | 1 min read

By Maurits Zuidijk

Najaarsronde fors overtekend

De najaarsronde is, tegen alle verwachtingen in, fors overtekend. Dit komt voornamelijk doordat er in de eerste fase veel projecten zijn aangevraagd voor wind op land en geothermie. In totaal is er voor 9,9 miljard euro aan subsidie aangevraagd. In de tweede fase, waarin subsidie aangevraagd kon worden tot en met €0,11/kWh is het aangevraagd budget opgelopen tot 7 miljard euro. Hierdoor is de kans groot dat het merendeel van de ruim drieduizend aanvragen voor zonnepanelen projecten in de derde fase zal worden afgewezen.

Zonnepanelen sluiten de rij

Als jaren pleiten wij als specialist op het gebied van zonnepanelen in Apeldoorn, samen met diverse brancheorganisaties voor een wijziging in de structuur van de SDE subsidie. Het grote nadeel van één groot budget wat opengesteld word voor alle categorieën zou een ongelijke verdeling teweeg brengen, aangezien projecten met zonnepanelen een hogere vergoeding per kilowattuur nodig hebben om te renderen. Maar dit is juist precies waarom er tot op heden nog geen wijzigingen in het beleid zijn doorgevoerd, aangezien op deze wijze zo veel mogelijk duurzame energie wordt gestimuleerd met de beperkingen die het SDE budget heeft. Naar verwachting wordt in februari 2018 pas bekendgemaakt welke projecten erkend worden.

Bepaal het inschrijfniveau

Het inschrijfniveau waarop subsidie aangevraagd wordt is zeer wisselend. Het zal altijd in overleg met de investerende partij moeten worden vastgesteld. Daarbij is het noodzakelijk om te kijken naar een aantal zaken die bepalend zijn voor de hoogte van inschrijving. Hierbij moet u denken aan zaken als:

  1. Kostprijs van het systeem
  2. Capaciteit aanwezige aansluiting
  3. Periodieke kosten

Daarnaast zal moeten worden overlegd wat de wens is qua rendement. Is de investering vooral een financiële afweging, of is duurzaam ondernemen de doorslaggevende reden om zonnepanelen te installeren? Zijn er wellicht nog andere voordelen te behalen in de vorm van crowdfunding, aanvullende subsidies of belastingvoordelen? In ons advies zal het belang van de klant bij Beter Duurzaam altijd voorop staan.

Er bestaat nog altijd een mogelijkheid dat er zonnestroom projecten ingediend in fase drie worden goedgekeurd. Hoewel de kans klein lijkt is het eerder voorgekomen dat grote projecten niet voldeden aan de eisen bij het aanvragen van SDE subsidie. Naar verwachting wordt in februari 2018 pas bekendgemaakt welke projecten erkend worden. Ook voor de details van de SDE subsidie 2018 zullen we nog enkele maanden geduld moeten hebben. Zodra er meer nieuws is zullen wij dit uiteraard bekend stellen op onze website.

Lees hier het verhaal van de zonnepanelen in Berkhout waar wij bij Leek Tulips ruim 1.750 zonnepanelen plaatsten.

Maurits Zuidijk