Skip to main content

«  Bekijk alle berichten

Scheepsbouwer op duurzame koers

oktober 17th, 2017 | 2 min read

By Maurits Zuidijk

Al langere tijd is het de wens voor IHC Merwede om zonnepanelen te laten plaatsen. Het wereld bekende bedrijf is sinds 2014 Royal IHC, een Nederlandse onderneming met het hoofdkantoor in Kinderdijk. Het bedrijf is actief op een aantal gebieden: scheepsbouw, offshore, mining en funderingstechnieken. De baggerschepen van IHC zijn binnen de scheepsbouw alom bekend en het bedrijf is niet voor niets marktleider bij de bouw van baggerschepen.

Bij IHC werken op dit moment ca. 2700 personen verdeeld over meerdere locaties. Internationaal is het bedrijf onder andere actief met eigen vestigingen in China, Dubai, Singapore en de Verenigde Staten. Op de vestigingen in Sliedrecht en Apeldoorn zijn zonnepanelen geplaatst. Juist al leverancier van zonnepanelen in Apeldoorn zijn wij dankbaar voor deze mooie referentie.

 

Koninklijke onderneming

In 2013 vierde IHC zijn 325-jarig bestaan. Het huidige bedrijf werd in 1943 gevormd uit de samensmelting van werven waarvan de voorlopers al sinds de zeventiende eeuw actief waren. In 2014 kreeg IHC het predicaat Koninklijke. Het bedrijf zal zijn naam veranderen van IHC Merwede in Koninklijke IHC (Royal IHC in het Engels). Tevens werd er aan het logo een kroon toegevoegd.

Ook IHC Vremac Cylinders is onderdeel van Royal IHC. Deze specialist is een moderne ontwerper en fabrikant van hydraulische cilinders, zwenk- en zuigeraccumulatoren. De producten zijn zeer uniek, hoog van kwaliteit en ontworpen om te werken in zware omstandigheden in de bagger-, offshore-, civiele techniek (bruggen en sluizen) en zware machine markten.

Subsidie maakt wens rendabel

Enige tijd geleden is ook IHC benaderd met de vraag of SDE subsidie wellicht de kans was om zonnepanelen te laten renderen. Deze mogelijkheid sluit haarfijn aan op de wens om efficiënter, duurzamer en toekomst gericht te ondernemen. Hierdoor werd al snel besloten om de subsidie aan te vragen. Echter bleek in de praktijk dat er nogal wat zaken gerealiseerd moesten worden voordat de zonnepanelen geplaatst konden worden. Zo was er nog een nieuwbouw gepland in Sliedrecht, stond er nog een bedrijf verhuizing op stapel in Apeldoorn en moest er nog een dak renovatie plaatsvinden op de locatie aan de Molendijk.

Op hoogte plannen in fases

Ook was de hoogte van de daken, in combinatie met de maximale last die het dak kon dragen een puzzel die opgelost moest worden. Uiteindelijk is de uitvoering in drie fases gedaan. Allereerst zijn de zonnepanelen geplaatst op twee panden van de Industrieweg. Daarna was VREMAC in Apeldoorn verhuisd naar hun nieuwe pand en zijn daar de zonnepanelen gemonteerd. Uiteindelijk zijn onlangs de laatste zonnepanelen op de nieuwbouw en het gerenoveerde dak aan de Molendijk ook in werking gesteld. In totaal zijn er ruim 2.100 zonnepanelen geplaatst op omvormers van SolarEdge, waarbij we gebruik maakten van het montagemateriaal van FlatFix Fusion. De zonnepanelen zullen meer dan 500.000kWh per jaar gaan opwekken, waar 15 jaar lang subsidie over uitgekeerd gaat worden. De dakrenovatie is uitgevoerd door Erdo uit Capelle a/d IJssel.

 Foto 4 blog 2 17-10-2017

Wat betekenen zonnepanelen voor uw bedrijf?

  • Bespaar direct op uw kosten, rendement is hoger dan rente
  • Kom goed voor de dag bij opdrachtgevers
  • Zonnepanelen zorgen voor lagere maandlasten.
  • U bespaart jaarlijks c02 uitstoot.
  • Ook als het bewolkt is, maken ze nog energie.
  • De waarde van een bedrijf gaat omhoog,
  • Maak gebruik van subsidie, SDE, EIA, KIA en/of duurzaamheidslening
  • Zonnepanelen maken geen geluid of herrie en ze zijn volkomen veilig of ongevaarlijk.
  • Zonnepanelen hebben een levensloop van zeker 25 jaar.
  • Wees een voorbeeld voor de volgende generatie

Neem contact op voor een prijsindicatie, vrijblijvende afspraak op locatie of telefonisch advies.

Maurits Zuidijk