Skip to main content

«  Bekijk alle berichten

Hogere eisen aan zonnepanelen door verzekeraars

augustus 10th, 2017 | 1 min read

By Maurits Zuidijk

Bliksembeveiliging

Op veel daken van bedrijven is bliksembeveiliging aangebracht, u moet dan aan overspanningsbeveiliging (OVP) voor zonnepanelen gaan denken. Deze bliksembeveiliging kan ervoor zorgen dat zonnepanelen niet geplaatst kunnen worden. Vaak wordt er gekozen om bliksembeveiliging dan aan te passen. De bliksem beveiliging dient dan opnieuw gekeurd te worden door een erkende keuringsinstantie. Let op dat er door veel verzekeringsmaatschappijen standaard gevraagd wordt om een overspanningsbeveiliging te plaatsen. Soms is het zelfs verplicht om een OVP op de dc-bekabeling aan te brengen. Dit is het geval wanneer de zonnestroom installatie dichte dan 50cm bij de bliksemafleiding geplaatst zal worden. In andere gevallen zal de OVP op de ac-kant van zonnepanelen geplaatst worden.

Gedekt in verzekering?

Bij verzekeringsmaatschappijen word vaak aangenomen dat zonnepanelen onder de opstalverzekering vallen. Wanneer de zonnepanelen aan de eigen woning zijn vastgemaakt, vallen ze in de regel onder de opstalverzekering. Dan geldt immers dat ze bij het onroerend goed horen. Belangrijk is wel om bij de verzekeringsmaatschappij goed te informeren welke dekking de zonnepanelen hebben. Soms is de manier van montage van invloed op de dekking. Een verschil van vastklikken of vastschroeven kan een verandering in de dekking veroorzaken. De term die gehanteerd wordt, is ‘aard– en nagelvast’. De verzekeraars die wij spraken verwezen naar de voorwaarden van de opstalverzekering. Niet elke verzekeraar heeft standaard zonnepanelen gedekt in de opstalverzekering.

Diefstal

Als zonnepanelen op platte daken staan, is er nog een aantal zaken waar je op moet letten. Opnieuw is belangrijk hoe de zonnepanelen bevestigd zijn. Soms staan de panelen ‘los’ op een plat dak of zijn ze verzwaard met ballast (vaak tegels). Dan zijn ze dus niet ‘aard– en nagelvast’ verankerd en kan dat problemen opleveren bij het verzekeren ervan. Bovendien kan het voor dieven gemakkelijk zijn om de panelen te stelen, want ze tillen ze zo van het dak af. Hoe toon je dan braakschade aan? Check bij je verzekeringsmaatschappij hoe zij omgaan met eventuele diefstal van je panelen. Er bestaan polissen waarbij dekking bij diefstal pas geldt als de panelen op tenminste de tweede verdieping staan.

 

Veelgestelde vragen over Zonnepanelen

alle veelgestelde vragen

Maurits Zuidijk