Skip to main content

«  Bekijk alle berichten

Welke subsidies zijn er voor warmtepompen in 2024?

januari 25th, 2024 | 1 min read

By Maurits Zuidijk

In Nederland zijn er in 2024 verschillende subsidies beschikbaar voor de aanschaf van warmtepompen. Deze subsidies zijn bedoeld om de aankoop en installatie van warmtepompen financieel aantrekkelijker te maken en zo de overstap naar duurzame energiebronnen te stimuleren. Hier is een overzicht van de belangrijkste subsidies en regelingen:

1. Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE)

  • Doelgroep: Zowel huiseigenaren als bedrijven.
  • Toepassing: Voor het installeren van een (hybride) warmtepomp, zonneboiler, elektrische kookvoorziening of aansluiting op het warmtenet.
  • Voorwaarden: De warmtepomp moet minimaal energielabel A++ hebben om in aanmerking te komen voor de ISDE vanaf 2024. Er is een extra bonus van €225 voor warmtepompen met een A+++ label.
  • Budget: €600 miljoen in 2024, verhoogd met €40 miljoen ten opzichte van het voorgaande jaar​​​​.

2. Extra subsidie voor isolatiemaatregelen

Als je binnen 24 maanden na de installatie van de warmtepomp ook isolatiewerken laat uitvoeren, verdubbelt het subsidiebedrag voor de isolatiemaatregel​​​​.

3. Energiebespaarlening

  • Doelgroep: Particulieren en VvE’s.
  • Kenmerken: Een lening voor het financieren van de resterende kosten na aftrek van de subsidie. De rente blijft onveranderd tijdens de looptijd van de lening.
  • Leenbedrag: Particulieren kunnen tussen €1.000 en €27.000 lenen, afhankelijk van de maatregelen die zij treffen​​.

4. Lokale Subsidies

Sommige gemeenten bieden aanvullende vergoedingen voor de plaatsing van een warmtepomp. Het is aan te raden om bij je lokale bestuur na te gaan of er extra financiële voordelen beschikbaar zijn​​.

Aanvraagprocedure

Particulieren kunnen de subsidie voor warmtepompen aanvragen binnen 24 maanden na plaatsing en betaling van het toestel. Zakelijke gebruikers moeten de subsidie aanvragen voordat ze de warmtepomp kopen. Bij de aanvraag dient een offerte van een installateur te worden toegevoegd.

Belangrijk om te weten

  • Voorwaarden: De warmtepomp moet nieuw zijn en geïnstalleerd door een erkende installateur. Ook moet het apparaat op de 'Meldcodelijst Warmtepompen' staan.
  • Energielabel: Vanaf 2024 komen alleen warmtepompen met minimaal energielabel A++ in aanmerking voor de ISDE​.

Deze subsidies en regelingen maken de investering in een warmtepomp aantrekkelijker en helpen huiseigenaren bij het verduurzamen. Het is altijd raadzaam om een van onze huisadviseurs te raadplegen. Ze worden voortdurend bijgeschoold en vinden het zonde om deze kennis niet te delen:)

Maurits Zuidijk