Skip to main content

«  Bekijk alle berichten

Wat zijn de voor- en nadelen van indak zonnepanelen?

januari 12th, 2024 | 1 min read

By Maurits Zuidijk

Het materiaal gebruikt bij de montage van zonnepanelen indak, in plaats van dakpannen, volledig geïntegreerd, moet van grote kwaliteit zijn. Wat zijn de voordelen en nadelen van dit systeem? De ondergrond zelf moet geschikt zijn voor het monteren van zonnepanelen. Materialen voor de installatie van solarsystemen zullen verder door professioneel opgeleide monteurs op de juiste manier behandeld en toegepast worden. Dit alles om de garanderen dat u niet alleen goed kwaliteit pv-panelen en omvormer hebt gekozen, maar dat het geheel de levensduur van het zonnestroom systeem zonder problemen bevestigd zal blijven.

 

 

Waarom indak systeem zonnepanelen?

Er zijn verschillende typen materialen voor een indak geïntegreerd zonnepaneel. De reden dat zonnepanelen volledig indak geplaatst worden, is vooral vanwege de hoge esthetische waarde, omdat de zonnepanelen een strak geheel met het dak vormen tussen en (nagenoeg) op dezelfde hoogte als de dakpannen worden gemonteerd. Wanneer u zonnepanelen wilt aanschaffen en hoge eisen stelt aan de afwerking en het aanzicht van het PV-systeem, dan is een indak systeem een fraaie oplossing.

 

Indak is waterdicht

De indak systemen zijn waterdicht. Bij verbouwing wordt, direct na verwijdering van de hoeveelheid dakpannen, op de panlatten HDPE-kunststof uitgerold. Dit om de waterdichtheid van het dak te garanderen. Bij nieuwbouw zijn de daken in de meeste gevallen al voorzien van een waterafstotende laag om verzadiging van het isolatie materiaal te voorkomen.

 

De voordelen van indak zonnepanelen

  • Bij zowel nieuwbouwwoningen als bij bestaande woningen toepasbaar,
  • Een zeer mooi afwerking: een strak indak systeem in plaatst van opdak,
  • Uitermate geschikt wanneer de belasting van het dak beperkend is,
  • U bespaart op de aanschaf van dakpannen bij nieuwbouw.

 

Nadelen van indak zonnepanelen:

  • Vooral bij bestaande bouw een duurdere oplossing,
  • Rendement van de zonnepanelen ligt iets lager omdat de temperatuur hoger komt te liggen.

 

Heb je een vraag over geïntegreerde zonnepanelen voor jouw situatie, neem vrijblijvend contact met ons op.

Maurits Zuidijk