Skip to main content

«  Bekijk alle berichten

Welke kosten komen er kijken bij de aanschaf van een warmtepomp?

januari 25th, 2024 | 1 min read

By Maurits Zuidijk

Om een goede keuze te maken in het aanschaffen van een warmtepomp is het nodig om niet alleen te rekenen met de aanschafkosten maar ook met de kosten op de langere termijn. Dit kan per merk (bijvoorbeeld Daikin) maar ook per installateur verschillen.

Aanschafkosten en subsidie

De prijs van een Daikin warmtepomp met A++ label varieert afhankelijk van het type, het vermogen en de complexiteit van de installatie. De kosten kunnen variëren van ongeveer €3.000 tot meer dan €15.000, inclusief installatie. 

De Met het A++ label kom je in aanmerking voor de ISDE subsidie. De exacte hoogte van de subsidie hangt af van het type en model van de warmtepomp, maar de subsidie kan 25% tot 30% van de kosten dekken, met een startbedrag van ongeveer €500. Bovendien is er een extra bonus voor A+++ modellen van € 250,-.

Onderhoudskosten

Regelmatig onderhoud is nodig om de efficiëntie en levensduur van de warmtepomp te behouden. De kosten voor periodiek onderhoud kunnen variëren van €100 tot €300 per jaar, afhankelijk van de serviceprovider en het onderhoudscontract.

Reparatiekosten

Anders dan bij een CV-ketel heeft een warmtepomp minder bewegende delen. Hierdoor zijn de reparatiekosten - na de garantieperiode - meestal veel lager dan bij een CV-ketel.

Levensduur en totale kosten

Warmtepompen hebben doorgaans een lange levensduur, vaak 15 tot 20 jaar, afhankelijk van het model en hoe goed ze worden onderhouden.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze kosten slechts schattingen zijn en kunnen variëren afhankelijk van persoonlijke omstandigheden en marktontwikkelingen. Voor nauwkeurige prijzen en subsidie-informatie is het aan te raden om een offerte aan te vragen bij een gecertificeerde dealer en de meest recente informatie over ISDE subsidies te controleren bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Als erkende installateur staan onze huis-adviseurs je uiteraard graag te woord :)

Maurits Zuidijk