Skip to main content

«  Bekijk alle berichten

Wat is salderen?

januari 12th, 2024 | 1 min read

By Maurits Zuidijk

Zonder salderen zouden er in Nederland veel minder zonnepanelen geplaatst zijn. Saldering is een subsidie, een stimuleringsmaatregel waar veel mensen in Nederland van profiteren. Dit komt doordat wij in Nederland meer kosten kwijt zijn aan belasting dan aan de energieleverancier. Hieronder volgt een uitleg over salderen.

Wat is salderen?

Zonnepanelen wekken duurzame energie op. Overdag, als de zon schijnt, levert dit vaak meer energie op dan je verbruikt. Deze extra energie lever je automatisch aan het energienet. Met salderen wordt bijgehouden hoeveel je aan het net levert, zodat je die hoeveelheid gratis weer kunt terugkrijgen van het net. Als het dus donker of bewolkt is en je minder zonne-energie opwekt dan dat je verbruikt, kun je de hoeveelheid stroom die je aan het net leverde, weer gratis terugkrijgen.

Hoeveel belasting betaal ik over mijn stroom?

Tot nu toe stijgt ieder jaar de energiebelasting. Soms worden de verhoudingen tussen en gas en elektra aangepast, zo ook in 2016. Voor stroom wat je van het net afneemt, betaal je naast de kostprijs van energie ook belastingen, transportkosten en vastrecht / administratiekosten. Administratiekosten en transportkosten kun je niet terugkrijgen over de opgewekte stroom. De belastingen krijg je als particulier wel terug. Energiebelasting is het grootste deel van je kostprijs, daar bovenop komt nog de BTW. Hierdoor betaal je ruim 12ct per kWh afgenomen elektra. Deze belasting ontvang je ook terug voor de energie die je teruglevert op het net op de momenten dat je het zelf niet verbruikt.

Als je zonnepanelen hebt en stroom levert aan uw energieleverancier, ben je ondernemer voor de btw en kun je BTW terugkrijgen over de aanschaf van het systeem.

Maurits Zuidijk