Skip to main content

«  View All Posts

Wat kost een omvormer?

januari 11th, 2024 | 1 min read

By Maurits Zuidijk

De overgang naar zonne-energie is niet alleen een milieubewuste keuze, maar kan ook een slimme investering zijn voor de lange termijn. Een van de cruciale componenten van een zonne-energiesysteem is de omvormer, die verantwoordelijk is voor het omzetten van opgewekte gelijkstroom in bruikbare wisselstroom. Maar wat is nu eigenlijk het prijskaartje van deze sleutelcomponent? Laten we eens kijken naar de factoren die de kosten van een omvormer beïnvloeden.

Type omvormer

Het eerste en meest bepalende aspect van de kostprijs van een omvormer is het type. Er zijn verschillende soorten omvormers beschikbaar, waaronder stringomvormers, micro-omvormers en power optimizers. Micro-omvormers en power optimizers hebben vaak een hogere prijs per eenheid in vergelijking met stringomvormers, maar bieden bepaalde voordelen, zoals individuele paneelbewaking en betere prestaties bij schaduw.


Capaciteit en vermogen

De grootte van het zonne-energiesysteem en het vermogen dat je nodig hebt, bepalen mede de capaciteit van de omvormer die je moet installeren. Grotere systemen vereisen krachtigere omvormers, wat de kosten kan verhogen. Het is van belang om een omvormer te kiezen die goed is afgestemd op de capaciteit van je zonnepanelen.


Merk en Kwaliteit

Verschillende merken bieden omvormers van uiteenlopende kwaliteit en betrouwbaarheid. Kiezen voor een gerenommeerd merk met een bewezen staat van dienst kan resulteren in een hogere initiële investering, maar het kan op de lange termijn de moeite waard zijn in termen van prestaties en duurzaamheid.


Installatiekosten

Naast de kostprijs van de omvormer zelf, moet je ook rekening houden met de installatiekosten. Dit omvat arbeidsuren, materiaalkosten en eventuele bijkomende benodigdheden zoals bekabeling en bevestigingsmaterialen. Het is raadzaam om offertes van verschillende installateurs te vergelijken om de meest kostenefficiënte optie te vinden.


Garantie en service

De garantieperiode en de aangeboden service door de fabrikant zijn ook van invloed op de kosten. Omvormers met een langere garantieperiode hebben over het algemeen een hogere initiële prijs, maar kunnen op de lange termijn kosten besparen door mogelijke reparaties te dekken.

De prijs van een omvormer is afhankelijk van de capaciteit die de omvormer aankan, de kwaliteit van de omvormer en de garantieperiode. De kosten voor een omvormer bij een zonnestroom systeem zijn meestal 15 - 20% van de totale kosten van een zonne-energie project.

 

Maurits Zuidijk