Skip to main content

«  Bekijk alle berichten

Hoe lang gaat een warmtepomp mee?

mei 21st, 2024 | 1 min read

By Maurits Zuidijk

Heb je er ooit over nagedacht om een warmtepomp aan te schaffen voor je huis? Veel mensen wel, maar hebben toch een hoop vragen. Vragen zoals hoeveel een warmtepomp kost, hoe snel deze geplaatst kan worden etc. Toch is een van de meest gestelde vragen die mensen hebben: hoe lang gaat zo’n warmtepomp eigenlijk mee? Die vraag behandelen we in dit artikel.

Wat is een warmtepomp eigenlijk?

Voor we de levensduur induiken, laten we eerst even opfrissen wat een warmtepomp precies doet. In simpele bewoordingen, een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, grond of water en gebruikt die om je huis te verwarmen. In de zomer kan het systeem ook omgekeerd werken om je huis te koelen. Best handig, toch?

Levensduur van een warmtepomp

De levensduur van een warmtepomp hangt af van verschillende factoren, zoals het type, de kwaliteit, het onderhoud en hoe intensief je hem gebruikt. Over het algemeen kun je rekenen op de volgende levensduur voor verschillende types warmtepompen:

  1. Lucht-water warmtepomp: Deze gaat meestal zo’n 15 tot 20 jaar mee.
  2. Grond-water warmtepomp: Deze kan wel 20 tot 25 jaar meegaan.
  3. Lucht-lucht warmtepomp: Dit type zit ook vaak in de 15 tot 20 jaar range.

Onderhoud is het toverwoord

Net als bij je auto, speelt onderhoud een cruciale rol in hoe lang je warmtepomp meegaat. Regelmatig onderhoud kan de levensduur aanzienlijk verlengen. Hier zijn een paar tips om je warmtepomp in topconditie te houden:

  • Jaarlijkse controle: Laat een professional jaarlijks je warmtepomp controleren om te zorgen dat alles nog soepel draait. Wo
  • Filters schoonmaken: Maak de filters regelmatig schoon of vervang ze indien nodig. Vuile filters kunnen de efficiëntie van je warmtepomp verminderen.
  • Controleer de buitenunit: Zorg ervoor dat er geen bladeren, vuil of sneeuw de buitenunit blokkeren.
  • Luister naar je warmtepomp: Als je rare geluiden hoort, is het slim om meteen een specialist in te schakelen. Wacht niet tot het probleem erger wordt!

Milieu- en portemonneevriendelijk

Een warmtepomp is niet alleen goed voor het milieu, maar op de lange termijn ook voor je portemonnee. Hoewel de investering hoger kan zijn dan bijvoorbeeld een traditionele cv-ketel, bespaar je op de energierekening. En met een levensduur van 15 tot 25 jaar haal je die investering er meestal dubbel en dwars uit!

Conclusie

Dus, hoe lang gaat een warmtepomp mee? Met het juiste onderhoud en zorg kun je rekenen op een goede 15 tot 25 jaar van energiezuinig comfort in je huis. Het is een investering die zichzelf terugbetaalt en bijdraagt aan een groenere toekomst. Dus als je overweegt om over te stappen, neem contact op met ons en dan plannen we een vrijblijvend gesprek in met één van onze adviseurs.

Maurits Zuidijk