Skip to main content

«  Bekijk alle berichten

De laatste stand van salderen in Nederland [februari 2024]

januari 22nd, 2024 | 2 min read

By Maurits Zuidijk

Wat is salderen?

Salderen is een term die de afgelopen jaren veelvuldig in de Nederlandse energiemarkt is besproken. Het staat voor het verrekenen van de zelf opgewekte zonne-energie met de energie die je afneemt van het elektriciteitsnet. Dit is alleen beschikbaar voor kleinverbruikers. Deze regeling heeft voor veel mensen financiële voordelen opgeleverd en heeft bijgedragen aan de groei van zonne-energie in Nederland.

Hoe staat het er nu voor met salderen?

Update 13 februari 2024: De salderingsregeling blijft voorlopig bestaan (bron: NOS).

De Eerste Kamer heeft besloten om de regeling voor zonnestroom nog even aan te houden. Minister Jetten wilde eigenlijk vanaf 2025 stoppen met het geven van geld voor zonnepanelen, maar daar is de Eerste Kamer het niet mee eens. Als je zonnepanelen hebt of gaat aanschaffen, kun je de komende jaren nog steeds de overtollige stroom die je opwekt terugleveren aan het elektriciteitsnet en dit aftrekken van je eigen verbruik.

Ben ik een kleinverbruiker of grootverbruiker?

Je bent kleinverbruiker als een aansluiting hebt tot maximaal 3 x 80A (ampère). Dit kun je navragen bij je netbeheerder of bij je energieleverancier. Ook kan dit vermeld staan op je elektriciteitsmeter of in je energiecontract.

Salderingsregeling voor kleinverbruikers

Op dit moment kunnen kleinverbruikers nog steeds profiteren van salderen. Dit betekent dat de elektriciteit die je opwekt met zonnepanelen, wordt verrekend met de elektriciteit die je verbruikt. Als je meer opwekt dan je verbruikt, wordt het overschot verrekend met de elektriciteit die je later opneemt. Dit kan een aanzienlijke extra besparing op je energierekening opleveren.

Huidige salderingsbeleid, bijgewerkt in 2024

Hoewel salderen nog steeds mogelijk is, staat er wel een verandering op de planning. De salderingsregeling werd bijna twintig jaar geleden ingevoerd om de aanschaf van zonnepanelen te stimuleren en heeft geleid tot een snelle toename van zonnepanelen in Nederland.

Het laatste voorstel - zie hieronder - is zojuist teruggefloten door de Eerste Kamer. 

Geleidelijke afbouw per 1 januari 2025

De Nederlandse overheid heeft besloten de salderingsregeling vanaf 2025 geleidelijk af te bouwen, waarmee 2024 het laatste jaar is dat huishoudens en kleine bedrijven 100% kunnen salderen​​​​.

Dit betekent dat vanaf 2025 het percentage dat gesaldeerd kan worden elk jaar verlaagt, tot het in 2031 op 0% uitkomt. Dit ziet er zo uit:

  • 2023: 100%
  • 2024: 100%
  • 2025: 64%
  • 2026: 64%
  • 2027: 55%
  • 2028: 46%
  • 2029: 37%
  • 2030: 28%
  • 2031: 0%

Voor wie geïnteresseerd is in duurzame oplossingen blijft dit goed nieuws: door de afbouw van de salderingsregeling komt er subsidie voor nieuwe warmtepompen beschikbaar via de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE).

Is zonne-energie nog wel interessant?

Met huidige (2024) kostprijs en de efficiëntie van zonnepanelen, samen met minimale terugleververgoedingen, zijn zonnepanelen ook zonder deze regeling een rendabele investering.

Het blijft het financieel aantrekkelijk om zonnepanelen te installeren, omdat je nog steeds kunt profiteren van lagere energiekosten en de terugverdientijd redelijk kort blijft. Op dit moment is de gemiddelde terugverdientijd ongeveer 5 jaar.

Omdat we als Beter Duurzaam uitsluitend premium zonnepanelen beschikbaar stellen, profiteer je extra lang van de terugverdientijd. De productgarantieperiode is namelijk uitzonderlijk lang.

Onze conclusie: Ook als het salderen wordt afgeschaft, blijft investeren in zonnepanelen aantrekkelijk. 

Maurits Zuidijk

Topics:

Salderen