Mijn projecten verduurzamen

Hoe worden zonnepanelen op platte daken gemonteerd?

Geschreven door Maurits Zuidijk | Jan 12, 2024 10:55:17 AM

Zonnepanelen zijn een populaire en duurzame manier om hernieuwbare energie op te wekken. Ze worden steeds vaker gemonteerd, niet alleen op schuine daken van woningen, maar ook op platte daken van zakelijke gebouwen. Het monteren van zonnepanelen op een plat dak vereist echter specifieke overwegingen en technieken om ervoor te zorgen dat de panelen veilig en efficiënt worden geïnstalleerd. In deze blog gaan we dieper in op het proces van het monteren van zonnepanelen op platte daken, de verschillende montagemethoden, en enkele belangrijke overwegingen.

Voordelen van zonnepanelen op platte daken monteren

Voordat we ingaan op het montagemateriaal en de technieken, is het belangrijk om de voordelen van zonnepanelen op platte daken te begrijpen. Enkele voordelen zijn:

  1. Optimale positionering: Op een plat dak kunnen zonnepanelen gemakkelijker worden gepositioneerd om het maximale zonlicht op te vangen, omdat er geen rekening hoeft te worden gehouden met de hellingshoek zoals bij schuine daken.

  2. Meer ruimte voor panelen: Plat dakinstallaties bieden meer flexibiliteit en ruimte voor het plaatsen van een groter aantal zonnepanelen dan schuine daken van vergelijkbare afmetingen.

  3. Eenvoudige installatie en onderhoud: Het installeren en onderhouden van zonnepanelen op een plat dak is over het algemeen gemakkelijker en veiliger dan op een schuin dak, omdat er geen steile hellingen zijn om mee om te gaan.

Montagemethoden voor zonnepanelen op platte daken

Er zijn verschillende montagemethoden beschikbaar voor het installeren van zonnepanelen op platte daken, elk met zijn eigen voor- en nadelen. Enkele van de meest voorkomende methoden zijn:

  1. Ballastmontage: Bij deze methode worden de zonnepanelen op het dakoppervlak geplaatst en verzwaard met ballastmaterialen, zoals betonnen blokken of tegels, om ze op hun plaats te houden. Ballastmontage is eenvoudig en vereist geen penetratie van het dakoppervlak, maar het kan minder geschikt zijn voor gebieden met sterke wind.

  2. Mechanische montage: Hierbij worden de zonnepanelen met behulp van montagerails en klemmen rechtstreeks op het dakoppervlak bevestigd. Deze methode maakt gebruik van speciale bevestigingspunten en vereist penetratie van het dak, maar biedt een stevigere en meer gestructureerde installatie.

  3. Hybride montage: Deze methode combineert elementen van zowel ballast- als mechanische montage. Het maakt gebruik van ballastmaterialen voor stabiliteit, maar gebruikt ook montagerails en klemmen voor extra bevestiging. Dit kan een goede balans bieden tussen stabiliteit en installatiegemak.

Belangrijke overwegingen bij het monteren van zonnepanelen op platte daken

Bij het monteren van zonnepanelen op een plat dak zijn er enkele belangrijke overwegingen waarmee rekening moet worden gehouden:

  1. Dakmateriaal: Het type dakbedekking en de structuur van het dak moeten worden geëvalueerd om ervoor te zorgen dat het dak geschikt is voor het dragen van het extra gewicht van de zonnepanelen en de montagesystemen.

  2. Windbelasting: Plat dakinstallaties zijn gevoeliger voor windbelasting, vooral bij hogere gebouwen. Het is belangrijk om ingenieursberekeningen uit te voeren om ervoor te zorgen dat de installatie bestand is tegen de lokale windbelastingen.

  3. Schaduw en ventilatie: Het is essentieel om rekening te houden met eventuele schaduw van omliggende gebouwen, bomen of obstakels die de prestaties van de zonnepanelen kunnen beïnvloeden. Ook moet er voldoende ruimte zijn voor ventilatie rondom de panelen om oververhitting te voorkomen.

  4. Toegang tot het dak: Voor installatie en onderhoud moeten installateurs gemakkelijk toegang hebben tot het dak. Dit kan vereisen dat er veilige looproutes of permanente toegangspunten worden geïnstalleerd.

Conclusie

Het monteren van zonnepanelen op een plat dak vereist zorgvuldige planning, engineering en installatie om een veilige en efficiënte installatie te garanderen. Door de juiste montagemethode te kiezen, rekening te houden met lokale omstandigheden en de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen, kunnen wij van Beter Duurzaam je een compleet uitgewerkte offerte, vrijblijvend, aanbieden. Neem contact met ons op om een afspraak te maken met een adviseur.