Skip to main content

«  Bekijk alle berichten

Wat is peak shaving bij energie opslag?

januari 12th, 2024 | 1 min read

By Maurits Zuidijk

Met peakshaving vermindert een consument het stroomverbruik snel en voor een korte periode om een ​​piek in het verbruik te voorkomen. Dit is mogelijk door de productie tijdelijk terug te schroeven, een on-site stroomopwekkingssysteem te activeren of te vertrouwen op een batterij.

Piekbelastingen zijn bij netbeheerders een vervelend fenomeen; de netbeheerders moeten het net namelijk dusdanig ontwerpen datde maximale hoeveelheid stroom die nodig is ook geleverd kan worden. Helaas kan de dagelijkse bedrijfsvoering bij veel industriële bedrijven – zoals het opstarten of verhogen van een productieproces – hoge pieken in belasting van het net veroorzaken. Het is mogelijk om de bron van een plotselinge toename van de belasting te monitoren door het stroomverbruik te bewaken en te voorkomen. Hiermee voorkomt u hoge kosten van de netbeheerder, want deze pieken worden gebruikt om de netgebruiksvergoedingen voor bepaalde stroomverbruikers te berekenen.

Belangrijk om te weten:

  • aansluitingen t/m 3x80A betalen een vast tarief aan de netbeheerder
  • aansluitingen > 3x80A betalen voor de afgenomen piek
  • de afgenomen piek mag niet boven het gecontracteerd vermogen uit komen

Een accu inzetten om enkel piekbelastingen te voorkomen is niet rendabel. Het kan wel een bijkomstig voordeel zijn, als deze pieken slechts enkele vast momenten in het jaar voorkomen. Een slim EMS systeem is hierbij cuciaal.

Heb je meer vragen over dit onderwerp? Lees vooral onze veel gestelde vragen of neem contact met ons op.

Maurits Zuidijk