Skip to main content

«  Bekijk alle berichten

Hoe worden zonnepanelen op golfplaten gemonteerd?

januari 12th, 2024 | 1 min read

By Maurits Zuidijk

Het montagesysteem voor golfplaten gebruikt bij de bevestiging van zonnepanelen moet van grote kwaliteit zijn, maar ook de golfplaat zelf moet geschikt zijn voor het monteren van zonnepanelen. Materiaal voor de installatie van solarsystemen zullen verder door professioneel opgeleide monteurs op de juiste manier behandeld en toegepast worden. Dit alles om de garanderen dat u niet alleen goede kwaliteit pv-panelen en omvormer hebt gekozen, maar dat het geheel de levensduur van het zonnestroom systeem zonder problemen bevestigd zal blijven.

 

Golfplaten en zonnepanelen

Daken met golfplaten zijn uitermate geschikt om zonnepanelen op te monteren. Het bevestigen van een zonnepaneel is relatief eenvoudig. De schroef met EPDM-rubber en het kapje die normaal de golfplaat bevestigt op de onderliggende houten balk, worden in veel gevallen vervangen door een bout met daarop een element waarop men een rail kan bevestigen waarop zonnepanelen kunnen worden vastgeschroefd. Ook worden speciale beugels toegepast die over de bestaande bout geschoven worden, waardoor er geen schroeven verwijderd hoeven te worden en geen extra gaten in het dak noodzakelijk zijn.

 

Veel schroeven, weinig garantie

Er zijn vele montagesystemen voor zonnepanelen op de markt te verkrijgen. De meeste montage systemen voor golfplaten daken maken gebruik van een schroef- of klemmethode. Echter door krimp, uitzetting en trillingen kan dit leiden tot losgeraakte zonnepanelen. Ook het materiaal kan te strak aangedraaid worden, waardoor het materiaal beschadigt, waardoor er in de praktijk maar weinig garantie op dit soort systemen gegeven wordt.

 

Inlegsysteem voor golfplaten

Beter Duurzaam kiest bewust voor de Zwitserse kwaliteit en precisie. Tritec is wereldwijd toonaangevend op het gebied van solar onder constructies. De kracht van Tritec is niet alleen de hoge kwaliteit van de materialen, maar ook de inlegmethode. Bij deze manier van monteren worden zonnepanelen niet vast geschroefd in of op aluminium, maar het geheel is opgesloten tussen inlegrails.

 

 

Voordelen van inlegsysteem

De voordelen van het toepassen van een inlegsysteem bij het monteren van zonnepanelen zijn:

  • meer zonnepanelen op het dak,
  • onderhoud is eenvoudiger,
  • een kwalitatief beter systeem,
  • 10 jaar garantie op de montage.

 

Veiligheid

Veel ongelukken bij het monteren van zonnepanelen ontstaan doordat installateurs het helaas soms niet zo nauw nemen met de veiligheid. Helaas zijn de meeste ongelukken die gebeuren bij het monteren van zonnepanelen, het meest voorgekomen bij golfplaten daken. Beter Duurzaam zal altijd vooraf goed inventariseren wat de kwaliteit is van je golfplaten en in de meeste gevallen ervoor kiezen om valnetten onder de golfplaten te hangen en randbeveiliging op het dak te plaatsen.

Maurits Zuidijk