Skip to main content

«  Bekijk alle berichten

Wat is een constructieberekening?

mei 24th, 2024 | 1 min read

By Amanda van Wamel

Als zonnepaneeleigenaar is het essentieel om te begrijpen waarom een constructieberekening een cruciale stap is bij de installatie van zonnepanelen. Niet alleen stellen verzekeraars dit vaak als eis, maar het is ook verplicht voor de Scope12 inspectie. In deze blog duiken we dieper in op wat een constructieberekening inhoudt, waarom het zo belangrijk is en welke mogelijke uitkomsten het met zich mee kan brengen.

Het installeren van zonnepanelen is een belangrijke stap naar een duurzamere toekomst. Echter, om ervoor te zorgen dat deze installaties veilig zijn en voldoen aan alle regelgeving, is een constructieberekening een onmisbare stap.

Wat is een constructieberekening eigenlijk?

Een constructieberekening is een gedetailleerde analyse van de draagkracht en stabiliteit van de constructie waarop de zonnepanelen worden geplaatst. Hierbij wordt rekening gehouden met factoren zoals het gewicht van de panelen, windbelasting, en eventuele sneeuwbelasting. Het doel is om te verzekeren dat de constructie bestand is tegen alle mogelijke belastingen en dat er geen risico is op instorting of andere veiligheidsproblemen.

Waarom verplichten verzekeraars een constructieberekening? 

Verzekeraars stellen vaak een constructieberekening als eis omdat zij willen garanderen dat de installatie veilig is en geen risico vormt voor schade aan eigendommen of letsel aan personen. Daarnaast is een constructieberekening verplicht voor de Scope12 inspectie, die de veiligheid van de installatie beoordeelt volgens specifieke normen en richtlijnen.

Wat zijn de mogelijke uitkomsten van een constructieberekening?

In het beste geval zal de berekening aantonen dat de constructie sterk genoeg is om de zonnepanelen te dragen onder alle omstandigheden. In sommige gevallen kan het echter nodig zijn om aanpassingen te maken aan de constructie, zoals het versterken van de fundering of het toevoegen van extra ondersteuningselementen.

Conclusie

Kortom, een constructieberekening is een essentiële stap om ervoor te zorgen dat zonnepanelen veilig en vakkundig worden geïnstalleerd. Het niet uitvoeren van deze berekening kan leiden tot ernstige veiligheidsproblemen en kan het moeilijker maken om aan de eisen van verzekeraars en inspecteurs te voldoen. 

Amanda van Wamel